Modificarile si completarile cele mai importante se refera la aspecte legate de securitatea si integritatea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice, furnizarea retelelor si a serviciilor de comunicatii electronice in situatii deosebite, conditiile utilizarii resurselor de numerotatie, conditiile tehnice aplicabile in cazul retransmisiei serviciilor de programe audiovizuale, respectiv continutul fisei de descriere a retelelor si serviciilor.
O serie de alte modificari si completari se refera la obligatia transmiterii notificarii privind furnizarea de retele sau servicii de comunicatii electronice.
Astfel, a fost introdusa o noua exceptare de la obligatia transmiterii notificarii, aplicabila operatorilor sistemelor globale de comunicatii mobile prin satelit (G-MPCS/S-PCS), si au fost aduse unele clarificari privind conditiile executarii acestei obligatii de catre persoanele straine care intentioneaza sa furnizeze retele sau servicii de comunicatii electronice in Romania.
Modificarile si completarile prezentului proiect de decizie in ceea ce priveste securitatea si integritatea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice reflecta dispozitiile noului cadru legislativ primar, urmarind sa asigure un mediu cu un grad mai ridicat de siguranta pentru realizarea comunicatiilor electronice.
De asemenea, s-a urmarit responsabilizarea furnizorilor in ceea ce priveste securitatea si integritatea tuturor retelelor si serviciilor de comunicatii electronice, respectiv informarea utilizatorilor in legatura cu incidentele de securitate.
Prin prezentul proiect de decizie, ANCOM mai propune extinderea la nivelul tuturor furnizorilor de retele sau servicii de comunicatii electronice a obligatiilor referitoare la implementarea masurilor pentru asigurarea integritatii retelelor si a continuitatii furnizarii serviciilor de comunicatii electronice in situatii deosebite care sunt de natura a afecta grav viata ori sanatatea persoanelor.
Indeplinirea corespunzatoare a acestor obligatii ar putea facilita inclusiv realizarea comunicatiilor dintre autoritatile publice carora le revine responsabilitatea privind organizarea apararii impotriva dezastrelor.
Prezentul proiect de decizie reprezinta un prim pas pentru deschiderea posibilitatii ca si furnizorii de retele publice de comunicatii electronice sa beneficieze de dreptul de utilizare a anumitor resurse de numerotatie, in viitorul apropiat ANCOM urmand a reglementa conditiile concrete in care acesti furnizori pot obtine licente de utilizare a resurselor de numerotatie.
In plus, in interesul utilizatorilor finali, ANCOM a prevazut in prezentul proiect de decizie obligatia furnizorilor de a nu restrictiona din proprie initiativa accesul la anumite resurse de numerotatie, cu exceptia situatiilor de frauda sau abuz.
Scopul acestei obligatii este de a preveni situatiile in care accesul utilizatorilor finali ar putea fi blocat la resursele de numerotatie avand un anumit format sau care sunt asignate unui anumit furnizor de servicii de continut.
Totusi, situatiile de frauda sau abuz reprezinta o exceptare permisa de la aplicarea acestei obligatii, blocarea anumitor resurse de numerotatie in astfel de situatii fiind o masura in beneficiul utilizatorilor finali. In orice caz, aceste dispozitii nu afecteaza dreptul utilizatorilor finali de a solicita restrictionarea accesului la anumite resurse de numerotatie.
Totodata, prin acest proiect de decizie, ANCOM propune introducerea unui set de parametri tehnici pentru retelele de comunicatii electronice utilizate pentru retransmisia serviciilor de programe audiovizuale cu scopul de a crea astfel premisele unui cadru adecvat protejarii intereselor utilizatorului final in relatia acestuia cu furnizorul de servicii.