„Modelul Bill and Keep se bazeaza pe acordul bilateral intre operatori, care decid sa nu perceapa costuri pentru interconectare. In acelasi timp, practica impartirea platii intre abonati, intre cel care suna si cel care este sunat”, a declarat pentru NewsIn Dan Georgescu.
„Aceasta modalitate de facturare, a celui care raspunde, nu va putea fi acceptata decat prin aducerea tarifului de interconectare la zero. Avand in vedere gradul de utilizare a sistemului Pre-Paid este foarte improbabil ca utilizatorii de telefoane mobile sa accepte acum aceasta modalitate de facturare”, a mai spus seful ANRCTI.
Posibilitatea ca acest lucru sa se intample va fi luata in calcul dupa implementarea retelelor IT in telefonia mobila, iar in aceasta situatie facturarea nu mai are sens sa se faca pe minut, ci pe volumul de date.
Sistemul a fost adus in discutie din cauza ca in prezent, tarifele de interconectare sunt considerate mari. S-a constatat ca este o mare diferenta in ceea ce priveste metodele de interconectare, iar masurile luate pana acum nu au dat rezultate.
Multe tari nu aplica tarife de conectare bazate pe costuri. Ca urmare, Comisia Europeana (CE) incearca sa promoveze o reglementare care sa propuna un modul de calculatie menit sa scada tarifele catre zero.
Tariful de interconectare in vederea terminarii la puncte mobile reprezinta pretul platit de un furnizor de servicii de telefonie fixa sau mobila unui operator de retele de telefonie mobila pentru transportul si terminarea apelurilor efectuate de proprii utilizatori catre reteaua acestuia din urma.
Acest cost se regaseste in tariful perceput de operatori utilizatorului final. Astfel, cu cat tariful de interconectare este mai mare, cu atat pretul perceput utilizatorului final pentru apeluri in afara retelei va fi mai mare.