Carrefour nu mai comercializeaza aparate pe filme de anul trecut. Andreea Mihai, director marketing Carrefour Romania, motiveaza schimbarea prin necesitatea adaptarii ofertei la cerintele si nevoile clientilor.
Nici grupul de magazine electrocasnice Flamingo International, al treilea mare jucator pe piata autohtona, nu mai are in oferta camere foto cu film.
De asemenea, distribuitorul IT&S nu mai ofera camere foto pe film. „Cei care preferau aparatele pe film s-au orientat spre camerele SLR. Nu mai exista cerere. Aproximativ doar 0,01% din piata autohtona mai este reprezentata acum de aparatele film.”, au comentat acestia.
Aparatele foto pe film mai pot fi gasite acum doar in magazinele specializate, de antichitati sau prin anunturi ratacite in ziare si pe Internet.
„Aparatura pe film a murit”, au comentat reprezentantii unui magazin specializat pe aparatura fotografica, Fotohobbyshop, situat in centrul vechi al Bucurestiului.
„In acest moment mai vindem cam 1 aparat pe film la 100 aparate foto digitale si ne asteptam ca vanzarile sa evolueze spre zero”, a apreciat Dan Dancu, detinator al Fotohobbyshop.
„Doar nostalgicii sau studentii mai cumpara aparate analogice pentru ca vor sa vada cum se fac poze pe film, mai mult de amorul artei decat din motive practice”, considera Dancu.
Cand vine vorba despre avantajele unui aparat analogic, reprezentantii magazinului vorbesc despre robustetea acestora. „Sunt folosite mai mult de cei ce merg mult pe munte, care au ceva experienta si isi dau seama cum se face o fotografie. Pe de alta parte, un incepator va prefera intotdeauna versatilitatea unui digital pentru ca poate sa-si corecteze greselile verificand imediat pe LCD ce a scos in poza”, spune Dancu.
Vorbind despre dezavantajele aparatelor analogice, se pot enumera costurile suplimentare ridicate de achizitionarea filmelor fotografice si developarea acestora, ceea ce a atras treptat moartea acestei afacerii si reprofilarea pe imprimarea pe hartie a pozelor digitale.
Pretul celor mai cautate modele de aparate foto pe film se situeaza in jurul a 100-120 dolari , iar brandurile care se vand cel mai mai bine sunt Canon, Nikon, Pentax, Olympus, Sony, conform datelor detinute de reprezentantii Fotohobbyshop.
Majoritatea celor care mai cumpara aparate de colectie sunt atrasi de frumusetea lor si nu de valoarea de colectie, cum ar trebui sa se intample in cazul unui colectionar adevarat, apreciaza detinatorul magazinului de aparate foto.
Tot acesta spune ca numarul colectionarilor romani este foarte mic, Printre cei care fac astfel de achizitii se numara si persoane cunoscute. De exemplu, omul de afaceri Silviu Prigoana este unul dintre cei mai fideli clienti ai magazinului, mai spune Dancu.