Ce este Cloud Computing-ul
Cloud Computing-ul este un spatiu virtual, online, unde companiile dar si persoanele fizice pot accesa diferite aplicatii, fara a le detine efectiv pe serverele sau computerele personale. Cu alte cuvinte, in loc de a cumpara de pe raft, de exemplu o licenta de Microsoft Office pe care o instalezi pe PC-ul de acasa, ai alternativa sa accesezi acelasi program dintr-un „nor virtual”, un server despre care nu stii si nici nu te intereseaza unde se afla, dar care contine acest soft. Ca si client, platesti un abonament pe care il poti intrerupe cand nu mai vrei sa folosesti serviciile, principiul fiind botezat „pay-as-you-go”.
Un exemplu si mai facil sunt serviciile de e-mail pe care le folosim si care sunt tot „in nor”. Practic, folosim serverele unor companii precum Google sau Yahoo pentru a stoca informatii proprii, fiecare dintre noi avand acces, deseori gratuit, uneori contra cost, la mesaje, fara a descarca niciun program pe computerul personal.
[dbvideo=499]
Servicii de cloud computing pe care le puteti deja utiliza sunt, de exemplu, iCloud.com (o interfata web care simuleaza aspectul unui sistem de operare) sau Google Apps.
„Norii” sunt de trei feluri – privati, publici si hibrizi.
Norii privati reprezinta virtualizarea aplicatiilor si serviciilor in interiorul firewall-ului unei companii, pe Intranet, si nu pe Internet. Practic, oferi acces la aplicatii „in nor” doar angajatilor companiei. Acest lucru usureaza procesele si, in timp, poate duce la economii financiare intrucat nu trebuie cumparate licente sau aplicatii pentru fiecare nou angajat, acestia avand acces instant la „norul de aplicatii” intern. Ca si minusuri, care vor fi detaliate mai jos – trecerea la cloud computing in nori privati poate fi costisitoare initial – costuri tehnologice, data center-uri, costuri cu procesul de tranzitie.
Norii publici – un provider de servicii ofera infrastructura, aplicatii si procese business companiilor terte, la cerere, pe Internet. Aplicatiile si serviciile sunt in afara firewall-ului companiei (vezi exemplele anterioare precum si videoclipul de mai sus).
Norii hibrizi combina aspecte din celelalte doua variante. Unele companii prefera sa mentina in nori privati informatii foarte importante, confidentiale sau critice, apeland la nori publici pentru aplicatii neesentiale, cum ar fi anumite software-uri sau mesagerie instant si mail-uri.
DailyBusiness.ro a discutat cu oficiali ai unora dintre cele mai mari companii de IT din lume si din Romania ce ofera servicii specifice cloud computing-ului, pentru a afla mai multe despre plusurile si minusurile acestei tehnologii.
Liviu Gherman, sales manager fusion middleware la Oracle Romania subliniaza cateva dintre caracteristicile cloud computing-ului pe care clientii trebuie sa le aiba in prim plan cand se gandesc sa adere la acest nou mod de a face business.
„In primul rand, pentru a putea intra in nor, trebuie sa gasesti un provider de astfel de servicii care sa poata raspunda nevoilor tale. Cei mai mari sunt Oracle, Microsoft, Google, VMWare sau EMC. La ce trebuie sa te uiti? In primul rand, la elasticitatea si scalabilitatea norului. Practic, alocarea de resurse poate sa devina mai mare sau mai mica in functie de cerere. Norul poate sa iti aloce mai multe resurse, la nevoie, si apoi sa retraga acele resurse cand este cazul. Aceasta flexibilitate este foarte importanta, de exemplu, in proiectele punctuale, cand o companie angajeaza sa zicem 50 de oameni si trebuie sa le ofere acestora acces la aplicatii. Dupa terminarea proiectului, compania poate renunta la acele aplicatii si deci sa nu mai plateasca abonamentul pentru ele”, spune Gherman.
„Norii trebuie de asemenea sa aiba interfete standardizate care sa permita clientilor sa cupleze servicii de cloud din mai multi ‘nori’. Totodata, trebuie sa te asiguri ca platesti doar pentru cat si cand folosesti, dupa modelul pay-as-you-go – aceste lucruri se discuta in prealabil, cu furnizorul”.
Un lucru foarte important in momentul in care alegi sa intri in cloud sunt Service Level Agreements-urile (SLA-uri). Clientul trebuie sa cunoasca foarte clar la ce se obliga furnizorul de servicii in cloud si care este nivelul de despagubiri in cazul in care, de exemplu, accesul la aplicatiile din nor sunt temporar intrerupte.
„Pentru unele companii este dezastruos sa intrerupa procese ce au loc in nori – este cazul bancilor, de exemplu. Acolo, un minut de absenta a proceselor poate costa enorm institutia, de aceea bancile vor fi poate printre ultimele institutii care ar putea sa intre in nori publici”, spune, la randul sau, Dragos Josanu, Partner Organization Manager Cisco. „Este foarte important sa cunosti la ce nivel se ridica despagubirile daca furnizorul de servicii cloud computing nu reuseste sa ofere ceea ce ti-a garantat la inceput”.
Mihai Guran, ESSN Manager la HP Romania, explica, succint, avantajele „intrarii in nori”.
„In primul rand, scapi de procesele de intretinere, platesti pe masura ce folosesti si pentru cat vrei sa folosesti. In perioade de criza economica, aceste lucruri sunt foarte bune, ducand la economii. De asemenea, cloud computing-ul permite o flexibilitate mai mare. Este placut sa stii ca nu iti dau batai de cap serverele, ca altii trebuie sa le mentina stabile. Acest lucru inseamna ca datele tale nu sunt stocate, fizic, pe computerul tau personal, asa ca daca il scapi pe jos si hardul este distrus, datele raman acolo, online, si le poti accesa de oriunde, oricand, la fel ca serviciul de e-mail, de exemplu”, spune Guran.
Puteti urmari principalele avantaje ale public cloud computing-ului in clipul de mai jos
[dbvideo=500]
Guran subliniaza ca in cazul cloud computing-ului public, companiile economisesc foarte mult la inceput, in timp ce in cloud-urile private, investitiile initiale pot fi mai mari, dar, in timp, compania economiseste. „De aceea, foarte multi clienti vor prefera sa intre in nori privati initial. Ulterior, pe masura ce se familiarizeaza cu noul mod de a face business si castiga incredere, intra in nori publici”.
El spune ca, in medie, 70% din bugetele IT sunt indreptate spre operare si doar 30% se indreapta spre inovatie. „Cloud computing-ul permite axarea pe inovatie”.
Ca orice tehnologie ce se afla inca la inceput de drum, aceasta are si mai multe carente, probleme pe care le pot intampina cei ce adera la cloud computing.
Cornel Moisescu, executive manager Brinel, scoate in evidenta cateva minusuri ale cloud computing-ului.
„Fiind o tehnologie inca la inceput, exista unele probleme de standardizare din partea celor ce produc echipamente. Nu exista inca un standard clar la care sa adere cei ce produc echipamente – HP, Cisco sau Oracle, de exemplu. De asemenea, companiile privesc cu scepticism ideea de a plasa pe Internet informatii vitale, preferand deseori abordari clasice – ce este al meu, ramane la noi in computere sau pe servere, si nu ‘in cloud’. O alta problema este legata de increderea in provider – cum ar fi Amazon sau Microsoft, de exemplu. Acestia nu isi permit insa sa aiba ‘scapari’ in oferirea serviciilor, din simplul motiv ca fiecare carenta ii costa enorm. De exemplu, 100 milisecunde de latenta ii costa pe Amazon 1% din vanzari. Similar, in cazul Google, o viteza de cautare mai mica cu 0,5 secunde se traduce in trafic scazut cu 20% pe motorul de cautare”, spune oficialul Brinel.
[gallery:199]
Totodata, intrarea in cloud poate restrange accesul la anumite informatii. „Unele companii vor prefera sa transfere toate activitatile in cloud, astfel incat angajatii nu ar mai putea sa intre, efectiv, pe Internet, ci vor accesa doar programele oferite in nor”.
In ceea ce priveste faptul ca multe companii nu au inca incredere in nivelul de securitate, oficialul Brinel spune ca in orice proces exista riscuri. „La fel ca si in cazul cardurilor de credit, exista un risc continuu ca cineva sa iti afle codul PIN sau sa fii victima unui atac informatic si sa ti se sustraga date confidentiale. Este similar si in cazul cloud computing-ului – daca nu faci publice date confidentiale, parole de acces de exemplu, daca folosesti un serviciu de management al identitatii, nu are ce sa se intample. Si daca ne uitam in urma, acum 15 ani era considerat un risc simplul fapt ca te conectai la Internet”, continua oficialul Brinel.
Printre aplicatiile cel mai des intalnite in nori virtuali se numara, in prezent, programe clasice precum servicii de mesagerie sau e-mail, personalizate, suita Office sau programe similare, precum si aplicatii de ERP sau CRM. Aplicatii de acest fel sunt oferite, de exemplu, de Microsoft pe microsoft.ro/online.
„Numarul de aplicatii creste continuu. Software-uri care pot fi virtualizate pot fi incarcate in ‘nori’, de acolo urmand a putea fi accesate de oricine, gratis sau, dupa caz, contra cost. Microsoft a lansat recent un concurs de creare de aplicatii si software cu premii de 15.000 dolari pentru platforma Windows Azure. Aplicatiile scrise vor fi aplicatii autentice pentru cloud – dezvoltatorii pot pune in valoare capabilitati cum sunt elasticitatea si scalabilitatea aplicatiilor”, a spus Calin Tatomir, general manager Microsoft Romania, care a reiterat faptul ca una dintre prioritatile Microsoft in anul fiscal actual este de a promova cloud computing-ul.
Valoarea pietei de cloud computing este greu de calculat in prezent. „Microsoft Romania are cateva zeci de clienti, companii mici in principal, care au inceput business-ul direct in ‘nor’, neachizitionand licente fizice. Acestia sunt cel mai usor de atras si au mult de castigat la inceput, reducand simtitor costurile”, spune Tatomir.
In general sunt mai inclinate sa treaca in cloud companii care nu au investit puternic pana in prezent in IT si nu detin ‘data centere’ proprii. Acestia prefera deci sa externalizeze procesele, sa „profite” de serverele altor companii si sa nu investeasca uneori sume foarte mari in servere proprii. In prezent, conform Microsoft, cele mai multe companii care au ales sa migreze spre cloud computing sunt din Bucuresti si din judetul Cluj.
Daca companii precum Microsoft, Oracle, EMC sau VMWare castiga in special din abonamente precum si consultanta si servicii adaugate, firme precum HP sau Cisco castiga din organizarea de infrastructura necesara pentru ca o companie sa treaca in ‘nor’.
Spre deosebire de Microsoft, care targeteaza in special companiile mici si mijlocii, oficialii Oracle declara ca prioritatea lor este reprezentata de companii mari, precum banci sau companii telecom. „Noi gestionam in prezent solutia de CRM (customer relationship management – n.r.) a Romtelecom”, exemplifica Dragos Josanu, partner organization manager la Cisco Romania.
Preturile pe care trebuie sa le plateasca clientii finali pentru accesul la cloud difera in functie de serviciile pe care le doresc. „Pot fi gratuite, precum e-mail-ul sau mesageria sau…cerul este limita”, spune managerul Microsoft Romania. „De aceea este foarte dificil sa facem estimari privind piata de cloud computing din Romania”.
De altfel, niciunul dintre managerii principalelor companii interesate sa promoveze acest tip de servicii nu a oferit amanunte concrete cu privire la valoarea actuala a pietei, in Romania. Ei au spus totusi ca este vorba de o piata foarte mica, aflata la inceput.
La nivel international, Gartner estimeaza ca piata va creste de trei ori pana in 2013 fata de 2010, pana la 150 mld. $.
De partea cealalta: ce parere au clientii despre cloud computing
Trecand de partea cealalta a „baricadei”, DailyBusiness.ro a discutat si cu cativa dintre clientii ce s-au aratat interesati de cloud computing, pentru a afla ce parere au acestia despre tehnologie, ce ii opreste dar si ce ii tenteaza la aceasta modalitate de a face business.
Daniel Morariu, IT director la compania de stat Romgaz, spune ca in 2011 compania nu va face „in mod sigur trecerea spre cloud computing”.
„Prefer sa las sa se maturizeze tehnologia, vreau sa mergem pe ceva sigur si consacrat, cel putin deocamdata. Asta nu inseamna insa ca suntem impotriva noilor tehnologii – virtualizam serverele si desktop-urile, acestia fiind primii pasi pe care ii facem spre o potentiala intrare in ‘private cloud’. Pentru acest lucru este necesara o intreaga constructie care implica si costuri mari si prefer sa le vad mai intai verificate la altii”, spune Daniel Morariu pentru DailyBusiness.ro.
Ovidiu Miron, administrator de sistem la filiala locala a European Drinks, spune ca are planuri de trecere in cloud pentru a accesa in special sisteme ERP (enterprise resource planning – n.r.) insa in prezent acestea sunt ‘puse pe pauza’. „Am avut cateva divergente de idei cu furnizorul de servicii de cloud computing si inca nu am ajuns la o intelegere care sa convina ambelor parti. La nivel tehnologic, pentru noi, nu este greu de facut trecerea”, a spus acesta.
Pentru companii de mai mici dimensiuni insa, trecerea de la sisteme traditionale la cloud computing poate fi o povara. Astfel, Bogdan Busoi de la Transilvania Constructii, firma cu circa 60 de angajati, spune ca „as trece pe cloud computing, intr-adevar, pentru a reduce, in timp, costurile, insa investitia initiala este destul de mare pentru acest moment. Practic, daca ar fi sa schimb in mod traditional aplicatiile si sistemele m-ar costa cu 30-40% mai putin decat eforturile initiale pentru a trece in cloud computing. Investitia initiala doar in partea de hardware s-ar ridica la circa 10.000 euro. De asemenea, pentru domeniul constructiilor nu sunt in prezent aplicatii specifice”, spune Busoi.
Raul Duduia, IT manager la compania ce comercializeaza componente pentru produse electronice Telezimex, spune ca a inceput primii pasi spre trecerea in cloud. „Avem servicii virtualizate, insa, pentru o trecere aproape totala in private cloud, trebuie sa refacem anumite functionalitati si trebuie sa schimbam modul de lucru. Acest lucru inseamna si sa instruim cei circa 50 de angajati sa stie ce si cum sa faca. Asa ca deocamdata invatam in ce consta cloud computing-ul si asteptam maturizarea pietei”.
Din sectorul educational, DailyBusiness.ro a discutat cu Bogdan Orza, director tehnic la Universitatea Tehnica din Cluj. „Este un proces foarte complicat daca vorbim de trecerea in cloud a unei institutii publice cum este o universitate din Romania. Trebuie modificata infrastructura, primite foarte multe aprobari, convinsi multi oameni ‘de sus’. Deocamdata insa, nu stiu nici eu sigur daca vreau sa fac aceasta trecere, inca sunt in proces de documentare”.
Dumneavoastra ce parere aveti despre cloud computing? Ati incerca(t) migrarea pentru compania la care activati?