20% din cele 80.000 de unitati vandute anul trecut au fost reprezentate de netbook-urile Eee PC. Per total, PC-urile portabile genereaza 60% din cifra de afaceri a companiei.
„Vrem sa terminam anul acesta cu o cota de 20% pe piata locala pe segmentul de laptopuri. Anul trecut am crescut cu 150% pe segmentul de laptopuri. Anul acesta ne vom ocupa de consolidare. Dupa o crestere de 150% trebuie sa vezi cum faci pentru a sustine cresterea”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Ciprian Donciu, sales & marketing director Asus.
Ca volum, cele mai bine vandute produse au fost placile de baza, 200.000 de unitati vandute in 2008, placile video din care s-au vandut 100.000 de unitati, iar retelistica pe partea de wireless se apropie de 80.000.
„In primul trimestru al acestui an am vandut direct 18.000 de unitati, laptopuri, netbook-uri si Eee PC-uri, iar pe partea de distribuitori, ceva mai putin, 15.000 de unitati”, a precizat Donciu.
In ceea ce priveste ponderea de notebook-uri si desktop-uri din vanzarile Asus, reprezentantul companiei a precizat ca pentru anul acesta se asteapta la vanzari de 60% notebook-uri si netbook-uri si 40% desktop-uri. „Desktop-urile sunt intr-o scadere accentuata anul acesta. Cei mai afectati de criza financiara au fost tocmai cei care nu-si permiteau un notebook. Si care in mod obisnuit ar fi fost clientii desktop-ului. Cei mai afectati sunt cei care-si doreau un desktop pentru nevoile personale iar acum nu si-l mai permit”, a explicat Ciprian Donciu.
Reprezentantii Asus au precizat ca se urmareste foarte atent evolutia partenerilor pe partea de distributie, majoritatea intampinand probleme financiare in aceasta perioada.
„Urmarim foarte atent evolutia partenerilor nostri in piata. Foarte multe companii din domeniul IT au probleme financiare serioase. Au aparut si primele proceduri de faliment pentru un mare jucator, iar aici ma refer la Ultra Pro. Acum 5 ani vanzarile prin Ultra Pro reprezentau 50% din vanzarile noastre, iar spre sfarsit doar 10%. In prezent, RHS e principalul nostru distribuitor. Mai avem parteneriate cu Romsoft, Altex, Orange pentru smartphone-uri, Tornado. Despre probleme financiare putem vorbi la orice distribuitor. Este o problema in toate tarile din Europa. Alt faliment eu nu vad. Dar daca se va intampla, partea de creditare o avem asigurata, cu anumite costuri bineinteles. Preferam sa avem business-ul asigurat”, a precizat Donciu.
Biroul din Romania al Asus, deschis anul trecut, are 8 angajati. Compania intentioneaza sa mai angajeze trei persoane pana la finalul acestui an.