Prin aceasta, urmeaza sa fie rezolvata problema localizarii apelurilor catre 112.
„In discutiile cu Viviane Reding, comisarul european pentru societatea informationala si media, am vorbit si despre subiectul numarului de urgenta 112”, a mai spus Karoly Borbely, citat de NewIn.
„Saptamana viitoare vom opera si aproba ultimele modificari in privinta Serviciului National Unic al Apelurilor de Urgenta. In Romania, 112 functioneaza bine. Au fost insa intampinate mici probleme privind localizarea, dar acestea pot fi rezolvate. Am depasit putin termenul impus de Uniunea Europeana, adica luna februarie”, a declarat joi Borbely.
Totodata, oficialul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI ) a precizat ca in Uniunea Europeana serviciul 112 nu functioneaza perfect in fiecare stat si ca nici acolo nu pot localiza in toate cazurile apelantul.
De asemenea, joi, s-a semnat memorandumul in vederea asigurarii serviciului de localizare intre toti operatorii care folosesc 112, adica intre Serviciul de Telecomunicatii Speciale-STS (care este administratorul serviciului 112), Vodafone, Orange si Cosmote.
Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei a avut joi o intrevedere cu Viviane Reding, cu care a discutat si despre problema radiatiilor antenelor GSM.
Borbely Karoly a explicat in februarie 2008 ca ordonanta de urgenta se refera in special la partea bugetara (financiara), dar si la partea functionala a sistemului de apel unic in caz de urgenta.
La randul sau, Corneliu Grigore, directorul adjunct al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, a spus ca Romania si-a luat angajamentul ca in maxim noua luni sa se solutioneze problemele legate de localizarea apelantului.
Pe de alta parte, directorul adjunct al STS a mai afirmat ca serviciul de apel unic 112 din Romania este unul din putinele sisteme existente in UE, atat de extins pe plan national.
Comisia Europeana recomanda ca pentru fiecare apel de urgenta efectuat la numarul european 112, operatorii de retele de telefonie publica sa transmita centrelor de preluare a apelurilor de urgenta cele mai bune informatii de care dispun privind localizarea apelantului, in masura posibilitatilor tehnice.
In prezent, exista unele incompatibilitati de natura tehnica privind transferul informatiilor referitoare la locatia apelantului dintre operatorii mobili si Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU). Din acest motiv, apelurile provenite din retele mobile sunt localizate prin transmiterea informatiei la nivel de judet si rutarea apelului, pe baza acestei informatii, direct catre punctul de acces la sistemul SNUAU aferent acelui judet.
Acest act legislativ are rolul de a asigura finantarea SNUAU si indeplinirea cerintelor stabilite de Comisia Europeana, dar si definirea clara a responsabilitatilor celor implicati in furnizarea serviciului 112.
Ordonanta vine dupa ce, la inceputul lunii ianuarie 2007, a fost aprobat memorandumul elaborat de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE), continand masuril tehnice care trebuiau puse in aplicare pentru localizarea celor care apeleaza serviciul 112.