- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Cartea nationala de telefoane, un proiect cu insucces anuntat

16 Jul, 13:54 • Redactia DailyBusiness
Arbitrul pietei telecom, ANRCTI, va impune operatorilor de telefonie autohtoni participarea la un proiect de centralizare a datelor abonatilor, conformandu-se astfel unor reglementari ale UE, cu toate ca acest proiect nu a avut prea mare succes in alte state membre, au spus pentru DailyBusiness oficiali ai ANRCTI.
Cartea nationala de telefoane, un proiect cu insucces anuntat

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei va supune consultarii publice un proiect de decizie conform caruia autoritatea va desemna o companie care va avea obligatia de a pune la dispozitia utilizatorilor de servicii de telefonie un registru al abonatilor si un serviciu de informatii privind abonatii.

Aceasta „carte de telefoane nationala” va include numerele de telefon si anumite date de identificare (nume, prenume si „alti parametri” care nu au fost inca stabiliti) ale abonatilor tuturor furnizorilor de servicii de telefonie destinate publicului.

Fiecare operator de telefonie din Romania va contacta clientii proprii pentru a le permite acestora sa decida, gratuit, daca doresc ca datele lor sa fie facute publice, precum si ce date anume vor fi incluse in registrele abonatilor.

Mecanismul stabilit de ANRCTI in vederea desemnarii furnizorului de serviciu universal pentru furnizarea serviciilor mentionate anterior este bazat pe procedura de licitatie publica, perioada de desemnare urmand a fi de minim 2 ani.

Oficialii celor mai mari operatori de telefonie mobila din tara, Orange, Vodafone si Cosmote au spus pentru DailyBusiness ca urmeaza sa evalueze toate implicatiile financiare si tehnice ale unui astfel de proiect inainte de a lua hotararea de a participa sau nu la licitatie.

„Referitor la acest proiect ANRCTI, Orange Romania urmeaza sa faca o evaluare a tuturor implicatiilor din punct de vedere financiar si tehnic, urmand ca decizia participarii la licitatie sa fie luata in concordanta cu analizele noastre”, a spus un purtator de cuvant al operatorului de telefonie mobila Orange Romania.

Programul va fi demarat, dupa incheierea licitatiei, cel mai probabil la inceputul lui 2008.

„Investitia intr-un astfel de serviciu nu poate fi estimata. Totul depinde de ce succes va avea in Romania, desi sunt foarte sceptic in ceea ce priveste utilitatea sau viitorul unui astfel de proiect. Uniunea Europeana exagereaza cu astfel de legi”, a spus pentru DailyBusiness Varujan Pambuccian, presedinte IT&C din cadrul Camerei Deputatilor.

In cadrul tarilor UE, „gradul de conformare al populatiei a fost limitat”, au spus oficiali ai ANRCTI. Pambuccian estimeaza ca si in Romania programul va avea un efect foarte limitat.

Pana recent, 11 state membre ale UE nu se conformasera acestor reglementari. Ca urmare a avertismentelor din partea Uniunii, 8 dintre aceste state au implementat ulterior corect serviciul de centralizare, insa efectele sale se lasa in continuare asteptate.

Urmărește Daily Business pe Google News