In opinia lui Varujan Pambuccian, membru in comisia de tehnologia informatiei si comunicatiilor din cadrul Camerei Deputatilor, inchiderea fabricii Nokia de la Jucu va duce, probabil, la o reducere a produsului intern brut (PIB) cu 0,1-0,2%.
Acesta crede ca plecarea Nokia din tara noastra nu reprezinta un esec al Romaniei, ci in primul rand un esec al companiei finlandeze.
„Despre caderea Nokia se stia de mult”, spune Pambuccian, care considera ca producatorul finlandez a fost singurul care nu a fost in stare sa tina pasul cu ceilalti producatori de telefoane mobile concurenti.
„Nu am privit niciodata fabrica de la Cluj ca pe un lucru spectaculos. Nu era un obiectiv sustenabil”, a declarat Pambuccian pentru DailyBusiness.ro.
Si asta pentru ca fabrica din Jucu producea telefoane ieftine, destinate in primul rand pietelor din lumea a treia.
In ceea ce priveste cele 2.200 de locuri de munca pe care le genera fabrica din Cluj, Pambuccian spune ca acestea ofereau „salarii mici, de fabrica. Exista firme IT de 200-300 de angajati care genereaza salarii si contributii mai mari”.
„Din pacate, toata lumea se bucura la chilipiruri precum fabrica Nokia din Cluj. Avem o fereastra de timp de 4-5 ani in care sa renuntam la modelul de fabrici si sa construim centre de R&D (cercetare si dezvoltare)”, spune Pambuccian.
El considera un lucru bun faptul ca Romania a depasit momentul in care era doar o piata de mana de lucru ieftina, iar companiile intrau in general pe segmentul de outsourcing. In prezent, avem numeroase platforme solide de dezvoltare de software. Totusi, Romania risca sa piarda facilitati in detrimentul tarilor din America de Sud si din nordul Africii, unde exista multi programatori ce lucreaza chiar mai ieftin decat in tara noastra.
In ceea ce priveste intrarile anuntate in Romania ale unor giganti telecom chinezi precum Huawei si ZTE, Pampuccian crede ca acestea se vor desfasura conform planului si nu vor fi afectate deloc de plecarea celor de la Nokia.
Fabrica de la Jucu genera anual exporturi de 2 miliarde de euro, iar 200 milioane euro ramaneau in tara sub forma de fonduri de salarii, taxe si impozite, potrivit lui Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR).
„Reprezinta o pierdere, dar asta e capitalismul. Din 2008, au plecat 9.000 de exportatori din Romania, din totalul de peste 24.000”, a mentionat Ionescu.
El considera ca daca nu se amplifica criza, este posibil sa vina noi investitori. In caz contrar, „orice este posibil”, inclusiv ca si alti mari exportatori sa se retraga din Romania, precum si din alte tari.
Nokia a demarat productia din Romania la data de 11 februarie 2008, dupa o investitie de 60 milioane de euro. Decizia de a construi o noua facilitate de productie in Romania a fost facuta publica in luna martie a anului 2007. Lucrarile de constructie la fabrica din Jucu au demarat in luna iulie a anului 2007.