In ciuda scaderii inregistrate pe primul trimestru, marii producatori de camere foto privesc cu speranta anul in curs, estimand in cel mai rau caz o piata in stagnare. „Ne asteptam chiar si la o crestere moderata a evolutiei vanzarilor pe segmental camerelor foto, in comparatie cu anul trecut”, spune Taiju Ishikawa Romania Branch Manager Sony Central and Southeast Europe.
[gallery:79]
Anul trecut, piata aparatelor foto a fost de 34 mil. euro, conform companiei de cercetare GfK. Daniel Jarul, managerul Olympus Romania, estimeaza o crestere a acestei piete pana la 35 mil. euro pe anul in curs.
Concediile se apropie iar producatorii de aparate foto expun in vitrine produse si accesorii din ce in ce mai variate. DailyBusiness.ro a intrebat producatorii ce ar recomanda in limita unui buget ce variaza intre 1.000 si 1.500 euro.
Combinatiile ideale se realizeaza in functie de nevoile utilizatorilor – nu exista retete universal valabile pentru toti utilizatorii – unii prefera aparate compacte, mai usor de purtat insa mai putin performante decat DSLR-urile, care, desi mai grele, ofera o mai mare versatilitate si o imagine, in general, mai buna.
Recomandarile Nikon, Sony si Panasonic – pe scurt
Nikon
– Camere compacte – Coolpix S8000 – 1.200 lei, zoom 10X, cel mai subtire aparat din lume la categoria sa
– Coolpix P100 – 1.700 lei, zoom 26X, filmare Full HD
DSLR – D3000, D5000 sau D90 – fiecare se incadreaza intr-un buget de 1.000 euro
Obiective – Nikkor 18-200mm, Nikkor 16-35mm f/4 si 70-300mm
Panasonic
Camere compacte cu functii DSLR – DMC-G2 – 2.800 lei, obiectiv de 14-42 mm, ecran rabatabil, touch-screen,
– DMC-TZ10 – 1.700 lei, obiectiv wide de 25mm, zoom optic 12X, stabilizare a imaginii, filmare HD, functie GPS
– DMC-FT2 – 1.700 lei, care permite scufundarea pana la 10 metri, rezistenta la soc de la 2 metri, fotografiere la -10 grade celsius
DSLR – DMC-GH1 – 6.000 lei, obiectiv de 14-140mm filmeaza FullHD si focalizeaza automat in timpul filmarii.
Sony
DSLR – Alpha A230L – 1.900 lei, 10,2 MP, senzor CCD, recomandata incepatorilor
– Alpha A550 – 4.100 lei – 14,2 MP, Quick AF Live View, LCD Xtra Fine de 3 inci, stabilizator integrat de imagine.
– Alpha 550 – 4.100 lei, vine impreuna cu obiectivul 18-55 mm si cel de 55-200 mm
Oficialii Nikon recomanda din gama proprie de produse doua aparate compacte – Coolpix S8000, care este cel mai subtire aparat din lume la categoria sa, cu zoom de 10X. Acesta are un timp de pornire si focalizare rapide, fiind astfel potrivit pentru fotografierea subiectilor in miscare. „Pretul este de 1200 de lei, deci cei care doresc un astfel de aparat pentru vacanta vor mai ramane cu ceva bani in buzunar pentru alte acesorii foto precum card, geanta foto sau trepied”, spune Radu Niculescu, brand manager Nikon Romania.
Pentru pretul de 1.700 de lei, oficialii Nikon mai recomanda, tot la categoria compacte, modelul Coolpix P100, cu zoom de 26X, filmare Full HD. Acesta ofera o mai mare versatilitate, „mai ales in vacante unde subiectele sunt foarte variate”.
Intr-un buget de 1.000 euro se incadreaza si trei dintre aparatele DSLR Nikon impreuna cu obiectivele din kit – D3000, D5000 si D90. „Daca utilizatorul considera imaginea finala mai importanta decat cele 300-500 de grame in plus in bagaj atunci cu siguranta va decide sa foloseasca un DSLR”.
Intr-un buget ce depaseste 1.000 de euro, se pot construi deja sisteme DSLR mai complexe – kit plus un obiectiv suplimentar, blit, filtre foto. „In vacante optica este foarte importanta, deci obiectivele mai performante pot face clar diferenta, mai ales alaturi de filtrele foto potrivite. Multi utilizatori nu isi dau seama ce dramatism poate adauga fotografiei un filtru de polarizare, care accentueaza albastrul cerului si ofera contrast fata de albul norilor. Sau cat de important este un filtru neutru pentru protejarea obiectivului”, subliniaza Niculescu.
„Vacanta inseamna de cele mai multe ori versatilitate din punct de vedere fotografic, deci recomandarea noastra, daca utilizati aprat DSLR si nu doriti sa schimbati obiectivele, este un obiectiv all-in-one precum Nikkor 18-200mm. Pentru situatii specifice, precum peisajele montane, recomandam Nikkor 16-35mm f/4, iar obiectivul 70-300mm poate sa incadreze de la mare distanta un yacht care tocmai se apropie de port”, exemplifica Radu Niculescu.
In orase este important ca fotografii sa detina obiective cu unghi larg, cu lungime focala sub 35mm, pentru a putea cuprinde in imagine mai mult decat campul vizual uman pe stradutele inguste sau intre cladirile foarte inalte, mai spune oficialul Nikon, adresandu-se celor ce urmaresc sa viziteze zone urbane.
Daca se fotografiaza seara sau in locuri intunecoase, un obiectiv cu un indice de diafragma sub 2.8 sau chiar 1.8 este indicat, la fel ca si un blit. In conditii de luminozitate scazuta, performanta ISO este foarte importanta de asemenea.
Oficialii Panasonic recomanda o solutie care, in opinia lor, reduce dezavantajele camerelor DSLR clasice – este vorba despre camere foto cu obiective interschimbabile si fara oglinda (Mirrorless Interchangeable Lens). „Aceste camere vin cu senzor mare, de DSLR si beneficiaza de obiective interschimbabile. Fata de un D-SLR clasic nu mai au oglinda ceea ce inseamna ca atat corpul camerei foto cat si obiectivele sunt mai mici decat la DSLR-urile clasice”, spune Laurentiu Faur, CE Sales Coordinator la Panasonic Romania.
Oficialul companiei recomanda modelul DMC-G2, un model nou cu pret de 2.800 de lei. Acesta vine cu un obiectiv de 14-42 mm, ecran rabatabil, touch-screen, rezolutie 12 Mp, filmare HD.
„Obiectivul 14-42, echivalentul unui zoom optic 3x, poate fi suficient pentru majoritatea situatiilor. Se poate opta si pentru un obiectiv de zoom, de exemplu 55-200mm, cu un pret recomandat de 1500 lei cu TVA”, spune Faur.
La nivelul aparatelor foto compacte, oficialul companiei recomanda modelul DMC-TZ10, cu obiectiv wide de 25mm, zoom optic 12X, stabilizare a imaginii, filmare HD, functie GPS care detecteaza locul in care este facuta poza si afiseaza pe ecran obiectivul turistic vizitat. Pretul acestuia este de 1.900 lei.
In limita a 1.500 euro, Panasonic Romania recomanda, in scopuri de calatorie, modelul DMC-GH1, cu obiectiv de 14-140mm (echivalent zoom 10X). Aceasta camera este, conform oficialilor companiei, singura din lume care filmeaza FullHD si focalizeaza automat in timpul filmarii. Pretul acesteia este de 6.000 lei.
In cazul unui stil de viata „mai aventuros”, tot Panasonic recomanda modelul DMC-FT2 la pretul de circa 1.900 lei, care permite scufundarea pana la 10 metri, rezistenta la soc de la 2 metri, functioneaza pana la -10 grade celsius, are stabilizare optica, obiectiv wide de 28 mm si filmeaza HD.
„Un criteriu care trebuie luat in calcul in cazul celor care calatoresc, este prezenta unui obiectiv cu unghi larg (obiectiv wide – n.r.)”, subliniaza Laurentiu Faur.
Oficialii Sony Romania ofera cateva sfaturi generale celor interesati sa achizitioneze aparate foto. „Cu cat dimensiunea senzorului este mai mare, cu atat rezultatele vor fi mai bune in conditii de luminozitate slaba. Sistemele de stabilizare sunt de asemenea foarte importante – Sony se numara printre putinii producatorii care ofera stabilizare de imagine integrat in corpul camerei. Acest lucru inseamna ca nu este neaparat nevoie de achizitionarea unor obiective suplimentare in acest sens”, spune Taiju Ishikawa.
„Cumparatorii ar trebui de asemenea sa urmareasca dimensiunea si greutatea camerei, pentru o utilizare confortabila, precum si viteza cu care fotografiaza. Camerele DSLR sunt superioare celor compacte”, mai spune oficialul pe Romania al producatorului Sony.
Pe segmentul camerelor DSLR, gama Sony incepe cu modelul Alpha A230L cu 10,2 MP, senzor CCD, la pretul de 1.900 lei. Camera este recomandata celor ce inca nu au utilizat DSLR-uri.
Pentru bugete de peste 1.000 euro, Sony recomanda DSLR A550 de 14,2 MP, Quick AF Live View ce ajuta la fotografiile facute actiunilor cu miscare rapida, LCD Xtra Fine de 3 inci, stabilizator integrat de imagine. Pretul camerei este de 4.100 lei.
La un pret similar, Sony recomanda de asemenea modelul Alpha 550 impreuna cu obiectivul 18-55 mm si cel de 55-200 mm.
Ca si accesorii, producatorul japonez recomanda o geanta speciala LCS-AMSC30 la 400 lei, un blitz extern HVL-F20 AM si un trepied care costa circa 300 lei. O baterie suplimentara costa 330 lei.
Pe langa acestea, in cazul imaginilor surprinse in studio (portrete si imagini macro), compania recomanda modelele noi Alpha A380, A450 si A550. Pentru imagini in miscare, peisaje, evenimente sportive, camerele ce ofera posibilitatea surprinderii mai multor cadre pe secunda sunt recomandate. Sony recomanda, din gama proprie de produse, Alpha 550, cu 5-7 cadre pe secunda.
Inainte de a achizitiona un anumit aparat foto, este util sa consultati forumuri precum digital-photography-school.com sau digitalphotoacademy.com.
Care sunt varfurile de gama ale producatorilor
Cel mai exclusivit aparat foto al Nikon este in prezent D3X, care costa 27.000 lei (6.500 euro), fiind destinat mai ales utilizarii in studiourile foto de elita.
Obiectivele supertelefotografice au preturile cele mai mari datorita sticlei si tehnologiei folosite pentru constructia lor. „Spre exemplu obiectivul Nikkor 600mm f/4, pe care il observati tinut pe trepied de catre fotojurnalisti la meciurile de fotbal sau la Olimpiade costa peste 37.000 de lei”, spune Radu Niculescu, seful Nikon in Romania.
„In Romania astfel de aparate si obiective se vand maximum de cateva ori pe an pentru ca sunt achizitionate de fotografi superspecializati. Roamania nu are foarte multi astfel de profesionisti”, spune Niculescu.
Obiectivul Nikkor 18-55 mm este cel mai vandut in cazul Nikon, si pentru ca este oferit in kit cu mai multe modele de aparate DSLR. Anual se vand cateva mii de astfel de obiective. Se vinde de asemenea bine si teleobiectivul zoom 55-200 mm.
In cazul Panasonic, cel mai scump produs este DMC-Gh1, pretul acestuia fiind de 6.000 lei (1.500 euro). Obiectul 7-14 mm este cel mai scump in prezent, acesta costand 5.600 de lei (1.350 euro).
Cea mai bine vanduta camera foto in cazul Panasonic este DMC-GF1, impreuna cu obiectivul cu focala fixa de 20 mm F 1.7.
In cazul Sony, modelul Alpha 900 cu rezolutie de 24,6 MP este cel mai scump, la 10.000 de lei (2.400 euro). Obiectivul Sony Alpha SAL-300F28g costa 33.900 lei (8.170 euro), pentru precizie in cazul fotografiilor la distanta mare, chiar si in conditii de luminozitate scazuta.
Prin ce difera fotograful amator roman de cel din Europa de Vest
„Pretul este criteriul cel mai important de alegere al unei camere foto in Romania. In Vest, se observa o mai mare atentie la specificatiile produsului, predominand in achizitii acele aparate situatie in intervalul 200-300 euro, spre deosebire de Romania unde predomina cele sub 100 euro”, spune Laurentiu Faur, de la Panasonic.
Radu Niculescu de la Nikon subliniaza ca nu este exclus ca in afara tarii un amator sa detina aparatura foto de 3-4.000 euro. „In Romania sunt si unii profesionisti care nu isi permit aceeasi aparatura”, spune Niculescu.
„Exista si o mare diferenta de cultura a imaginii. Romania are un handicap enorm datorita lipsei de cateva zeci de ani a mijloacelor de informare si a mijloacelor materiale necesare dezvoltarii unei culturi a fotografiei. Dar usor-usor vom recupera acest handicap. Tinerii sunt extrem de entuziasti si observam o scadere a varstei de la care romanii incep sa utilizeze un aparat foto DSLR”, incheie Niculescu.
Ca¬non se afla intre primii doi jucatori pe segmentul camer¬e¬lor foto DSLR, la concurenta cu un alt producator japonez, Nikon, si pe o pozitie similara pe segmentul camerelor foto compacte, pozitie pe care si-o disputa tot cu filiala locala a unui producator japonez, Sony. La nivel global, Canon este lider in productia de ca¬me¬re foto.
Printre cele mai vandute aparate foto ale companiei pe piata locala se numara modelele PowerShot 495 si PowerShot A490, doua camere digitale compacte, ambele cu senzor de 10 MP si zoom de 3,3X. Modelul Canon PowerShot A495 identifica automat pana la 18 scene de fotografiere diferite iar PowerShot A490 poate detecta pana la 13 scene.
Unul dintre modele DSLR lansate recent de Canon pe piata din Romania este EOS 550D. Camera are un senzor APS-C CMOS de 18 Megapixeli, functie de inregistrare video Full HD, si suporta standarde ISO in intervalul 100-6400. Camera are un pret de circa 3.400 de lei.