„RHS si-a reluat raporturile normale de afaceri cu toate categoriile de parteneri, dupa o perioada de trei saptamani in care operatiunile companiei au fost blocate. Masurile asiguratorii au fost dispuse de ANAF pentru efectuarea unor controale, concluziile acestora fiind contestate in instanta de catre RHS”, au anuntat vineri reprezentantii companiei.
Ei au mentionat ca procedura de insolventa initiata la cererea companiei de distributie a intrat oficial in aplicare prin emiterea Certificatului de grefa, miercuri 4 aprilie. In consecinta, toate restrictiile aplicate conturilor si operatiunilor financiare ale RHS au fost ridicate, compania reluandu-si in totalitate functiile in industria distributiei de componente, accesorii si sisteme IT.
„A fost un moment dificil nu doar pentru noi, ci pentru intreaga piata de IT care ar fi putut fi puternic destabilizata de intreruperea fluxului de distributie, insa am reusit sa gasim in timp util cea mai buna solutie pentru reluarea activitatii. Ma refer la procesul de insolventa, care, in cazul nostru are doar conotatii pozitive pentru ca ne-a oferit singura cale de a ne reactiva conturile si implicit, de a ne relua toate activitatile”, a declarat Dragos Popescu (foto), directorul general al RHS Company.
Procedura de insolventa a fost desemnata la nivel intern ca cea mai buna solutie pentru deblocarea legala a activitatii si nu are nici o legatura cu sanatatea afacerii si capacitatea de plata a companiei, care a incheiat ultimii trei ani pe profit si are o pozitie stabila si solida pe piata, au precizat reprezentantii companiei.
In privinta controlului dispus de ANAF referitor la deducerea fiscala a TVA-ului pentru tranzactiile comerciale cu CNDPI Romsoft, reprezentantii RHS au spus ca societatea isi mentine atitudinea deschisa fata de institutiile abilitate sa deruleze aceaste operatiuni, punandu-le la dispozitie toate documentele care atesta corectitudinea tranzactiilor efectuate.
Ei au mai spus ca toate tranzactiile companiei sunt auditate si aprobate de cele mai renumite firme de audit la nivel mondial din Big 4. In paralel, RHS a cerut expertiza judiciara si a initiat demersurile legale pentru prezentarea in instanta a probelor care demonstreaza ca suspiciunile ridicate de ANAF sunt „nefondate”.
„Am actionat perfect legal si de buna credinta atat in relatiile comerciale cat si in raporturile cu statul. Toate documentele care atesta acest lucru exista si facem tot posibilul pentru a le prezenta cat mai repede. Sprijinim ancheta cu toate resursele, pentru a clarifica pozitia si a detensiona cat mai rapid piata, cu atat mai mult cu cat aceasta tensionare este indusa artificial si fara baze reale”, a completat Dragos Popescu.
RHS Company are in portofoliul sau marci precum Microsoft, Hewlett Packard, Cisco, Ibm, Asus, Canon, Toshiba, Sony, LG, Samsung, Lenovo, Kingston, Fujitsu, Apc, Benq, Seagate, Logitech.
Compania a realizat in 2011 o cifra de afaceri de peste 80 milioane euro si un profit de 1,3 milioane euro, avand ca obiectiv pentru anul 2012 o crestere de 30%, ce ar putea fi realizata sub conducerea si supravegherea administratorului judiciar Euro Insol SPRL.