Cu toate acestea, procentul voturilor favorabile rezolutiei a crescut fata de anul trecut.
Din totalul de actionari, 29% au votat rezolutia sau s-au abtinut sa se pronunte in legatura cu propunerea invesitorului Boston Common Asset Management. Anul trecut aceeasi rezolutie a fost aprobata de numai 11%, se arata intr-un articol din Media Guardian.
Pentru ca rezolutia sa fie aprobata este nevoie de o majoritate de 51% din voturi iar in cazul aprobarii compania ar trebui sa isi revizuiasca practicile de business in acele tari in care drepturile omului sunt incalcate grav, in asa fel incat „sa descurajeze” aceste incalcari si sa nu contribuie la ascunderea informatiilor distribuite pe Internet.
Practicile pe care compania le-ar adopta ar fi supuse unui control amanuntit de catre conducere pentru a verifica aplicarea lor corecta.
„Circulatia libera a informatiilor si scopurile pe care aceasta le serveste depind de unitatea globala acestui canal de comunicare. Orice politica din acest domeniu, credem, ar trebui sa serveasca la realizarea deplina a functiei Internetului de diseminare a informatiilor. Nu trebuie sa distorsionam prin nici un mijloc aceasta promisiune”, se precizeaza in textul rezolutiei.
Cisco este un contractor important pentru retelele de Internet din China oferind, printre altele, si produse de tehnologie pentru supraveghere. Compania isi vinde produsele si serviciile mai ales guvernelor. De curand a anuntat o investitie de 265 de milioane de dolari (206,7 milioane de euro) in Arabia Saudita.
Reprezentantii Boston Common Asset Management au declarat ca Global Online Freedom Act interzice companiei sa coopereze cu oficialii care se ocupa cu restrictia accesului la Internet din tarile in care se aplica cenzura la nivel online.
Intelegerile cu guvernele opresive sunt controversate in intreaga lume
Google, Yahoo si Microsoft au incheiat intelegeri cu regimuri considerate opresive, cum este cel chinez, pentru a limita accesul la Internet al populatiei, fapt pentru care au fost aspru criticate de voci din toata lumea.
Jerry Yang, co-fondator al Yahoo, care face parte din comisia de directori ai Cisco, a cerut actionarilor sa voteze impotriva acestei rezolutii.
Pe de alta parte, Reporters sans Frontiers (RSF), grupul pentru libertatea presei, aduna semnaturi de la investitorii ingrijorati de practicile de business ale companiilor de Internet. Au fost adunate semnaturi de la 30 de directori de organizatii, printre care si Boston Common Asset Management.
„Acum trei ani putini investitori in tehnologia informatiei se aratau ingrijorati de aspectele etice ale politicilor de business ale acestor companii”, arata un comunicat RSF. „Astazi tot mai multi actionari doresc sa determine schimbarea de atitudine a managementului companiilor precum Cisco Systems referitor la libertatea de expresie, indiferent de tara in care opereaza aceste companii”.
In China, care este tara cu cel mai sofisticat sistem de cenzura, se crede ca sunt tinuti in inchisoare peste 50 de disidenti care s-au pronuntat impotriva cenzurii pe Internet.