In prezent, noua tehnologie, prin care viteza de descarcare poate ajunge la 21,6 Mbps, este disponibila in unele zone din Bucuresti si imprejurimi, urmand ca in urmatoarele saptamani acoperirea sa fie extinsa si in alte orase mari din tara. Incepand de anul viitor, cand serviciul va fi extins in alte orase mari si medii, ponderea clientilor persoane fizice va creste, considera oficialii Vodafone.
„Viteza de date mobile de pana la 21,6 Mbps va fi utila in special companiilor media, care vor putea transmite video in direct, portabil. Acesta este de fapt si marele plus al acestei tehnologii”, a subliniat Solomon.
De asemenea, inca un motiv pentru care in mare parte companiile vor fi principalii clienti ai serviciului HSPA+ il reprezinta „nevoia concreta a acestora de a creste productivitatea angajatilor, prin oferirea posibilitatii de a lucra la distanta. Practic, angajatii companiilor vor putea sa intreprinda aceleasi activitati la aceeasi viteza in deplasari, ca in birouri, ducand la cresterea productivitatii companiilor”, este de parere Solomon.
Alti factori care vor duce la cresterea Internetului mobil in Romania sunt diversificarea portofoliului de terminale mobile, cresterea vanzarilor de laptop-uri datorita preturilor in scadere, lansarea de oferte promotionale avantajoase sau investitiile operatorilor in retelele mobile pentru cresterea vitezei oferite si a performantelor.
Catalin Marinescu, seful Autoritatii Telecom din Romania (ANCOM), prezent la evenimentul de lansare al Vodafone, sustine de asemenea ca segmentele de Internet mobil si broadband sunt printre foarte putinele nise care sustin cresterea operatorilor telecom.
„Internetul de banda larga reprezinta principala sursa de crestere pentru operatori. Criza – si aici poate operatorii telecom nu o sa fie de acord cu mine – a avut si efecte benefice: intetirea concurentei, care a dus la reducerea preturilor pentru clientii finali, calitatea sporita a serviciilor precum si aparitia de noi oferte competitive”, a declarat Catalin Marinescu.
Vodafone Romania este a doua divizie a grupului Vodafone care introduce vitezele HSPA+, dupa Vodafone Portugalia.
Principalii concurenti ai Vodafone pe piata locala sunt Orange Romania, Cosmote, Zapp, precum si Romtelecom si RCS&RDS.