Elementul, denumit memristor, va putea fi folosit pentru a construi cipuri de memorie foarte dense, care sa consume cu mult mai putin curent electric decat cipurile DRAM, folosite in prezent, a scris The New York Times.
Creatorii de microcipuri sunt de parere ca la tehnologiile folosite in prezent, cipurile din computere sau alte terminale electronice nu vor mai putea fi reduse cu mult, aceasta noua tehnologie putand insa sa duca la micsorarea cipurilor de memorie de cateva ori.
Memristor, un rezistor electric care are si spatiu propriu de stocare, va putea introduce valori intermediare intre cele clasice ale sistemului binar folosit in prezent de computere (0 si 1), astfel ca specialistii spun ca va functiona asemanator cu sinapsele dintre neuroni, putand fi astfel utilizat si la crearea de aplicatii pentru inteligenta artificiala, cum ar fi intelegerea vorbirii umane de catre aplicatii software sau construirea de sisteme care imita vederea umana.
Cercetatori independenti sunt de parere ca noua tehnologie ar putea fi adoptata relativ repede in memoriile computerelor, dar va dura mai mult pana aceasta va fi implementata si in alte tehnologii.
„In mod tipic, aparitia unei noi tehnologii este adoptata foarte repede doar daca reduce costurile de proiectare sau asamblare, sau daca ofera avantaje foarte mari companiilor. In acest caz, inca nu se stie care vor fi costurile de productie in masa”, a spus Wolfgang Porod, director al Center for Nano Science and Technology la Universitatea Notre Dame, citat de presa internationala.