Grecia este de multa vreme in cautarea unui investitor strategic pentru OTE pentru a ajuta la modernizarea si extinderea in Balcani si pentru a face fata intensificarii competitiei. Impotrivirea de a ceda conducerea companiei a mentinut insa investitorii la distanta. Statul grec detine in prezent o participatie de 28% in cadrul OTE, a scris NewsIn.
Pe baza acordului, Deutsche Telekom va cumpara o participatie de 3% in cadrul OTE de la guvern si alte 2% din piata.
In martie, Deutsche Telekom a cumparat o participatie de 20% din OTE de la firma de investitii Marfin, la un pret de 26 euro/actiune, echivalent cu 2,5 miliarde euro. Pentru a-si majora participatia la peste 20%, Deutsche Telekom trebuie sa obtina acordul guvernului grec, potrivit legislatiei tarii.
Partea germana va numi directorul executiv si partea greceasca presedintele.
Miercuri, reprezentanti ai ambelor parti au declarat ca discutiile dintre guvern si compania germana pentru vanzarea unei participatii evolueaza bine, insa ca nu s-a ajuns inca la un acord.
„Continuam negocierile cu guvernul grec”, a declarat miercuri Mark Nierwetberg, un purtator de cuvant al Deutsche Telekom. Acesta a refuzat sa ofere detalii, insa a precizat ca „atmosfera este constructiva”.
Analistii considera ca si cu o majorare de numai 2-3%, Deutsche Telekom ar castiga un control semnificativ asupra managementului.
Guvernul grec a anuntat ca intentioneaza sa vanda pana la 8% din OTE si sa cedeze o parte din influenta in conducerea grupului, care desfasoara operatiuni in Romania, Bulgaria, Albania si Serbia.
Compania valoreaza in prezent 9,06 miliarde euro, ceea ce inseamna ca o participatie de 8% la pretul curent ar echivala cu 725 milioane euro. Sindicatele din cadrul OTE se opun afacerii, temandu-se de disponibilizari si de reduceri ale beneficiilor si au intrat de mai multe ori in greva.