In ciuda acestor factori negativi, jucatorii raman optimisti, ei spunand ca advertiserii incep sa inteleaga ca in paginile revistelor de jocuri video se preteaza si altfel de publicitate, decat cea exclusiv IT.
Pe nisa publicatiilor de jocuri video activeaza in prezent XtremePC, Level sau, pe online, ComputerGames.ro si Games-Arena.ro.
[quote=Dorian Prodan, XtremPC]Revistele de jocuri se cumpara in Romania dintr-o nostalgie a cuvantului scris[/quote]
De ce nu s-a maturizat piata revistelor de jocuri video din Romania
„Puterea de cumparare a romanilor este scazuta, multi apeleaza la piraterie. Este un simplu lant de cauze si efecte: venituri mici rezulta in vanzari slabe de jocuri, profitul si reclama sunt la marginea inexistentului, preturile sunt mari pe rafturi. Revistele de jocuri nu culeg decat ‘roadele’ unei piete a jocurilor video destul de firave„, este de parere Dorian Prodan, redactor sef al revistei XtremPC.
Acesta considera ca, teoretic, piata este extrem de mare, insa nu a fost atinsa suficient.
„Pe partea de jocuri exista XtremPC, Level si PC Games4Fun. Pentru 3 reviste cu stiluri extrem de diferite si un public-tinta destul de diferit si el, exista o piata extrem de mare, teoretic. Practic insa, in Romania revistele de jocuri se cumpara dintr-o nostalgie a cuvantului scris, din placerea de a colectiona, de a citi parerea unuia sau a altui redactor, in primul rand roman, pentru ca oricum review-uri de jocuri se gasesc mult mai rapid pe Internet decat poate o publicatie lunara sa le acopere”, a spus Prodan.
[quote=Dorian Prodan, XtremPC] Producatorii autohtoni de continut trebuie sa se orienteze catre piata vorbitoare de limba engleza[/quote]
Astfel, toate acestea combinate cu cresterea penetrarii Internetului duc la o scadere a presei scrise in general, deci si a revistelor de jocuri, care trebuie sa se orienteze spre alte tipuri de materiale pentru a putea atrage un numar din ce in ce mai mare de cititori.
„Cel putin pentru XtremPC, conteaza foarte mult si partea editorialistica, alaturi de materialele de tip feature/versus, care pun fata in fata diverse jocuri sau readuc in atentie titluri de mult uitate pentru a culturaliza si a le oferi un background si cititorilor mai tineri, care nu au avut ocazia sa incerce ‘epoca de aur’ a jocurilor de acum circa 10 ani”, a spus Prodan.
Versiunile online nu fac decat sa se incadreze in curentul ascendent al preponderentei Internetului si a vitezei cu care circula si se raspandeste informatia in mediul virtual, sunt de parere reprezentantii XtremPC. Pe de alta parte insa, la ora actuala in Romania, trecerea strict pe online a unei reviste de jocuri ar fi dificila intrucat veniturile din publicitate nu ar permite sustinerea unei redactii profesioniste complete.
Inca un factor ce a impiedicat evolutia segmentului de publicatii de jocuri video in Romania il reprezinta barierele lingvistice ce limiteaza target-ul articolelor la publicul vorbitor de limba romana.
„Producatorii de continut autohtoni trebuie sa se orienteze catre piata vorbitoare de limba engleza (neuitand, bineinteles, si piata din tara natala) si catre publicitatea aferenta ei, dar atunci deja vorbim de o lupta cu greii industriei media, care nu este deloc usoara. Ca idee de baza, desi de ceva timp online-ul este anuntat constant drept „marele castigator”, consumatorul de presa scrisa exista in continuare. Chiar daca tirajele au scazut, online-ul, cel putin in Romania, nu este pregatit sa castige marea finala”, considera redactorul-sef al revistei XtremPC.
Unul dintre factorii principali ce au pus piedica cresterii nisei a fost mentalitatea advertiserilor si companiilor ce au considerat IT-ul ca un „domeniu inchis”.
„La noi, agentiile se lasa convinse mai greu ca IT-ul nu este nici pe departe domeniul inchis cu 10 lacate al unor tocilari care vorbesc o limba ciudata pentru restul lumii. Din contra, si in IT, care cuprinde grupe de varsta foarte variate si din toate domeniile, ar trebui sa fie si partea de publicitate foarte variata, pentru ca si cititorii nostri mananca, beau si cumpara produse de larg consum cum ar fi parfumuri sau ceasuri”, argumenteaza Prodan.
„Datorita profilului cititorului, a varstei, a pregatirii lui, ne-am adresat intotdeauna si altor advertiseri, nu doar celor cuprinsi in sfera IT&C. Unele firme au inteles si aparitiile lor repetate in paginile revistei stau marturie, altele se lasa convinse mai greu”, a mai spus acesta.
De o parere similara este si Claudiu Gedo, fondator al portalului dedicat jocurilor video Games-Arena.ro, fost manager la ArenaTV.ro si in prezent specialist in PR.
„Nu s-a putut dezvolta o piata matura pe segmentul publicatiilor de jocuri video datorita unui cumul de factori ce tin atat de edituri, de clientii de publicitate din acest sector, cat si de conditiile specifice ale pietei IT & Gaming din Romania. Rata mare a pirateriei pe acest sector si puterea scazuta de cumparare a romanilor au mentinut nivelul vanzarilor de jocuri la un nivel scazut, ceea ce a facut ca jucatorii de pe piata sa investeasca foarte putin in publicitate”, a spus Gedo pentru DailyBusiness.ro
Acesta a sesizat de asemenea reticenta agentiilor de publicitate fata de revistele de jocuri.
„A existat mult timp o mentalitate gresita a decidentilor din edituri si din agentiile de publicitate, care nu puteau accepta prezenta in paginile revistelor de jocuri a altui tip de publicitate decat IT. Un alt factor foarte important care a incetinit dezvoltarea revistelor de profil l-a constituit lipsa redactorilor specializati si fluctuatiile mari de personal in cadrul echipelor de redactori. Aceasta problema se mentine si astazi la un nivel acut, motiv pentru care am si lansat programul de pregatire ‘Fa-ti Revista Ta!’ prin care incercam sa educam gratuit adolescentii care si-ar dori o cariera in acest domeniu”, a mai spus Claudiu Gedo.
Cum arata piata publicatiilor de jocuri din SUA si Europa de Vest, fata de cea din Romania?
Pietele din Europa de Vest si din SUA au o istorie mult mai lunga a jocurilor, fiind in continuare principalele piete de productie si vanzare a jocurilor, indiferent de platforma. Pirateria este mult mai mica, in special pentru ca au ocupat mult din piata consolelor, a caror piratare vine cu mult mai multe dezavantaje.
Mai mult de atat, reprezentantii XtremPC si Games-Arena.ro au subliniat ca piata larga si matura a permis o specializare mai puternica, existand reviste dedicate doar unor anumite console.
„Totusi, chiar si acolo in ultima jumatate de an s-au inchis o serie de publicatii, din cauza crizei economice internationale. Evident, fiind o piata mare din punct de vedere al populatiei, este stimulata concurenta, utilizatorii se bucura de preturi si servicii accesibile, iar presa de specialitate este privita ca un partener important al industriei de jocuri”, a spus Dorian Prodan de la XtremPC.
[img=201]Editarea, tiparirea si distributia unei reviste de jocuri costa lunar circa 15.000 euro[/img]
In afara Romaniei, eforturile de publicitate sunt deseori sustinute si finantate chiar de catre distribuitorii de jocuri, ceea ce nu se intampla decat foarte rar in Romania.
Cat costa lansarea unei reviste de jocuri?
Investitiile initiale in tehnologie pentru lansarea pe piata a unei reviste de jocuri se ridica undeva la 10.000 euro si aproximativ 15.000 euro/luna pentru editarea, tiparirea si distributia acesteia, este de parere Claudiu Gedo.
„Mai neplacut este faptul ca pentru o astfel de lansare trebuie sa iti asiguri din resurse financiare proprii editarea a cel putin opt numere, pana cand incep sa ti se intoarca din piata incasarile, ceea ce ridica necesarul de investitie undeva in jurul sumei de 150.000 de euro”, a mai spus Gedo, care are ca background si cativa ani de activitate in cadrul revistei Level.
Redactorul sef al XtremPC considera ca un start-up pe aceasta nisa ar trebui sa ia in considerare mai degraba Internetul.
„Consider ca optiunea unei reviste online este cea recomandata, pentru ca acesta pare a fi viitorul. Chiar daca nu pot spune o suma concreta necesara investitiei, cel care se incumeta sa porneasca la drum in acest domeniu ar trebui sa se astepte ca primii 2 sau 3 ani sa insemne pierderi, eventualitatea profitului zero fiind cea norocoasa”, este de parere Dorian Prodan.
Atat XtremPC cat si Level si ComputerGames.ro sunt in prezent pe profit, considera Claudiu Gedo.
„XtremPC este o revista comerciala. A aparut pe piata acum 10 ani si la scurt timp de la lansare a trebuit sa se autofinanteze. A fost si este pe profit”, a spus Dorian Prodan.
Acesta a subliniat ca, urmare a crizei economice, a fost nevoit sa reduca tirajul cu 20%, fara a oferi cifre mai exacte. Redactia XtremPC are in prezent 6 redactori.
XtremPC si Level ating impreuna circa 150.000 de cititori, la care se adauga cei aproape 1 milion de vizitatori lunar, romani si straini, ai portalului ComputerGames.ro. In Romania sunt circa 2 milioane de pasionati de jocuri pe computer, conform estimarilor lui Claudiu Gedo.