- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Cum incearca Nokia sa recupereze teren in lupta pentru dezvoltatorii voluntari de aplicatii mobile

23 Sep, 18:40 • emanuel.ceciu
In conditiile in care piata de aplicatii pentru terminale mobile este in continua diversificare si dezvoltare, urmand sa creasca de la 7 mld. $ in 2009 la aproape 50 mld. $ in 2012, este extrem de important ca dezvoltatorii sa aiba un loc unde sa dezbata cele mai stringente probleme si sa primeasca raspunsuri competente. Un astfel de loc este forumul dezvoltatorilor de aplicatii al Nokia, iar DailyBusiness.ro a discutat cu managerul de dezvoltare al acestui forum, slovenul Jure Sustersic, despre activitatea lui si evolutia pe acest segment a Nokia.
Cum incearca Nokia sa recupereze teren in lupta pentru dezvoltatorii voluntari de aplicatii mobile

Desi oficialii Nokia nu au dezvaluit numarul de dezvoltatori pentru Nokia Ovi Store din Romania, cel mai probabil acestia sunt mult mai putini decat cei pentru iOS (iPhone, iPod Touch si iPad). „Pot spune ca sunt peste 200”, a spus Razvan Petrescu, country manager al Nokia Romania, intrebat de catre DailyBusiness.ro daca nivelul depaseste aceasta valoare.

Nokia a lansat Ovi Store in vara lui 2009, mai tarziu cu doi ani decat concurentul direct App Store al Apple. In prezent, de pe Ovi Store se descarca zilnic 1,7 mil. aplicatii, conform oficialilor Nokia. Ca si comparatie, de pe App Store sunt descarcate zilnic peste 10,5 milioane, conform Apple.

O dovada a faptului ca platforma Apple este mai populara decat cea a Nokia pe piata autohtona este concluzia a doua concursuri recente. Astfel, Nokia Romania a finalizat saptamana aceasta un concurs la care au participat 17 dezvoltatori romani care au dezvoltat 23 de aplicatii, in timp ce, aproape simultan cu concursul Nokia, Orange Romania a demarat o competitie de creatie pentru sistemul de operare Apple, la care s-au inscris peste 100 aplicatii.

Managerul pe Romania al Nokia a explicat numarul redus de aplicanti pentru concurs: „Calling All Innovators Romania este prima competitie de acest fel pe care o realizam local, si suntem constienti ca inca mai avem de invatat la nivel de promovare, marketing si chiar transparenta a jurizarii. Mai pregatim astfel de competitii unde va castiga aplicatia cea mai downloadata care a fost inscrisa in concursul respectiv”, spune Razvan Petrescu.

Castigatorul competitiei, anuntat joi de Nokia, este compania Arobs care a dezvoltat aplicatia Alerte Soferi. Aceasta a fost deja lansata in urma cu doua luni pe iPhone si pentru telefoanele Android.

„De pe App Store al Apple, aplicatia a fost downloadata de peste 30.000 ori, in timp ce de pe platforma Android Market, de 5-6.000 de ori”, a spus pentru DailyBusiness.ro Andrei Schiop, project manager.

Produsul este gratuit pentru Romania, insa cele mai multe download-uri au provenit din SUA si Marea Britanie, unde aplicatia, localizata in engleza, costa 1 euro, conform lui Schiop.

„Este greu de estimat ce download-uri vom inregistra pe Nokia Ovi insa credem ca aceasta platforma are un potential foarte mare”, mai spune Schiop.

Crearea aplicatiei a costat peste 10.000 euro.

„Daca cineva creeaza o aplicatie de adevarata valoare, sumele de bani pe care urmeaza sa le castige pot fi foarte foarte mari”, spune Razvan Petrescu. Nokia primeste 30% din veniturile rezultate din vanzarea aplicatiilor de pe Ovi Store, in timp ce dezvoltatorul primeste 70%. De asemenea, exista o taxa de inscriere pe Ovi Store, pentru dezvoltatori, de 50 euro.

Telefoanele mobile folosite de romani cel mai mult pentru download-ul aplicatiilor de pe Ovi Store sunt 5800 XM, N97 si E71.

Pentru a afla mai multe despre comunitatea dezvoltatorilor de aplicatii de pe Nokia Ovi, precum si despre strategiile pe care compania finlandeza le are in plan pentru dezvoltarea acestei nise, DailyBusiness.ro a discutat cu Jure Sustersic, business development manager al forumului Nokia dedicat dezvoltatorilor din Europa Centrala si de Est.

DailyBusiness.ro: De cat timp sunteti manager al forumului Nokia si care sunt principalele atributii pe care le aveti?
Jure Sustersic: De trei ani. Principalele provocari si atributii sunt legate de coordonarea echipei, identificarea problemelor semnalate de clienti si rezolvarea lor sau, daca este cazul, redirectionarea lor catre alte departamente ale Nokia. Este foarte important ca dialogurile de pe forumuri sa fie impartasite departamentelor de tehnic sau software – unul dintre scopurile de baza de altfel ale existentei forumului.

DB: Cum reactionati in momentul in care dialogurile devin foarte incinse?
JS: Unul dintre scopurile noastre este sa le moderam si sa le rezolvam, evident, problemele sau dilemele, cu atat mai mult cu cat recent am upgradat Ovi Store si instrumentele pe care dezvoltatorii le au la dispozitie. Sunt multe intrebari si, daca noi nu putem sa le raspundem, trimitem mai departe catre departamentele competente. Deseori insa, fiind un forum, raspunsurile complete vin fara ajutorul nostru, de la alti utilizatori.

DB: Ati spus ca ati dezvoltat instrumentele pentru dezvoltatori. In ce constau ele si, pentru cei mai putini tehnici, ce aduc acestea nou?
JS: Am introdus instrumentul de dezvoltare Nokia Qt, care permite scrierea mult mai facila si rapida a codurilor pentru programe. Daca inainte eram in urma altor producatori de aplicatii de pe piata la acest nivel, in prezent codurile se scriu cel putin la fel de usor si repede. De asemenea, o sa lansam pana la finalul anului posibilitatea de introducere a advertising-ului in aplicatii precum si un sistem de microplati, tot din interiorul aplicatiilor – doua facilitati ce in mod sigur vor duce la cresterea numarului de aplicatii dezvoltate. Totodata, permitem de putin timp crearea de aplicatii si de catre persoane fizice, nefiind nevoie sa te inscrii ca si companie pe Ovi Store.

DB: Dati-mi cateva date despre traficul inregistrat pe forumul dezvoltatorilor Nokia si impartirea pe tari. Cati romani sunt?
JS: Din pacate nu putem oferi informatii privind userii pe anumite tari. Avem 1,5 milioane vizitatori unici pe luna si 2 milioane de abonati.

DB: De ce este nevoie de forum in era Twitter/Facebook si YouTube? Nu se poate raspunde usor intrebarilor si pe Facebook, de exemplu?
JS: Colaboram activ si cu departamentele Nokia ce se ocupa de retelele sociale. Insa pe forum sunt dialoguri mult mai complexe si tehnice si acolo, intr-un singur loc, sunt adunati oamenii cei mai potriviti. Automat, raspunsurile sunt mult mai avizate si vin mai repede. Evident, compania Nokia este prezenta pe toate canalele sociale, insa in alte scopuri decat exclusiv dezvoltarea de aplicatii. Pe forum ne axam pe rezolvarea problemelor concrete ale dezvoltatorilor.

DB: In atributiile dvs. intra si dialogul direct cu dezvoltatori din mai multe tari. Care ar fi o diferenta majora pe care ati observat-o la dezvoltatori?
JS: Am ramas uimit, si sunt foarte sincer, de intrebarile extrem de concrete si tehnice ale dezvoltatorilor romani. Sunt foarte inteligenti si tehnici, nu trebuie sa explic mult pentru ca ei sa inteleaga. De exemplu, imi place aplicatia rutiera dezvoltata de castigatorul concursului din Romania.

DB: Daca tot suntem atat de tehnici, aveti in plan sa faceti angajari in Romania?
JS: Nu este exclus. In anumite regiuni am facut acest lucru – ori angajari directe ori parteneriate, in care oferim anumite facilitati dezvoltatorilor, daca acestia dovedesc ca sunt, intr-adevar, „premium”.

DB: CEO-ul Nokia a plecat de la conducere din cauza problemelor pe care compania le are pe segmentul de smartphone-uri. Cum influenteaza acest lucru strategia Nokia pe segmentul de aplicatii?
JS: A fost un caz excesiv mediatizat pe marginea caruia nu pot insa comenta. Ce pot spune este ca schimbarea de CEO nu schimba strategia Nokia de pe Ovi Store. In ceea ce priveste segmentul de smartphone-uri, in continuare Nokia este lider de piata. Pe primul trimestru Nokia avea o cota de piata de 72% in Europa Centrala si de Est cu sistemul de operare Symbian. Urmatorul clasat, Apple, avea 12% si RIM 8%, conform unui studiu independent al Strategy Analytics. Or, Nokia dezvolta aplicatii si pentru telefoanele „clasice”, Series 40 si pentru MeeGo, computere mobile, mai complexe decat smartphone-urile.

DB: Cu toate acestea, Apple ramane lider de piata pe segmentul de aplicatii. Cum incercati sa castigati teren?
JS: Avem cateva atuuri si noi – cea mai mare baza de terminale mobile pe care se pot rula aplicatii precum si prezenta in 180 de tari cu Nokia Ovi Store. De asemenea, tehnologia Qt va ajuta enorm la cresterea usurintei cu care dezvoltatorii pot crea si lansa aplicatii. Pe viitor vom continua sa dezvoltam pentru platforma Symbian – in felul in care aceasta va evolua, asa va evolua si complexitatea aplicatiilor.

DB: Care ar fi cele mai placute aspecte ale job-ului si care cele mai neplacute?
JS: Cel mai placut este ca ajung sa cunosc foarte multi dezvoltatori foarte capabili. Ca si chestiune negativa…(zambind) va dau numarul de telefon al prietenei mele si intrebati-o pe ea! Serios acum, poate ca as dori o si mai mare flexibilitate – intr-o corporatie atat de mare, este foarte important sa fii focusat pe rezultate, sa nu te abati de la drum.

DB: Daca ar fi sa renuntati la job-ul din cadrul Nokia si ati avea de ales sa lucrati pe acelasi post dar la un concurent, unde ati merge?
JS: (razand) Nu pot sa raspund, evident. Insa Nokia este foarte flexibila. De exemplu, daca sunt extrem de transparent, pot chiar si eu sa public aplicatii pe Ovi Store, atata timp cat activitatea aceasta o fac in timpul liber si, evident, nu pun aplicatia si pe magazinele concurente.

DB: Prima oara in Romania? Cum vi se pare?
JS: A doua oara, insa nu am avut timp sa ies inca din Bucuresti. Imi place mult energia de aici, talentul tehnic al romanilor. Insa nu as iesi cu bicicleta pe strada, avand in vedere traficul.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce drepturi au pasagerii
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce ...
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile