- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Cum poate compensa Guvernul plecarea Nokia

26 Oct, 13:36 • Redactia DailyBusiness
Deloitte estimeaza ca inchiderea fabricii Nokia de la Cluj s-ar putea traduce intr-o scadere de 0,1-0,2% a produsului intern brut (PIB), impact care ar putea fi echilibrat rapid prin proiecte noi de constructii, lucrari de infrastructura si dezvoltare agricola, sustinute de o mai buna absorbtie a fondurilor structurale UE.
Cum poate compensa Guvernul plecarea Nokia

Romania isi pierde treptat avantajul de piata low-cost in favoarea unor zone mai putin dezvoltate ale lumii, precum Asia, America Latina sau Africa, fapt demonstrat si de decizia recenta a grupului finlandez Nokia de a inchide fabrica de la Cluj, anuland practic cea mai importanta investitie efectuata in ultimii ani pe plan local, se arata intr-un raport al companiei de consultanta Deloitte.

„Din moment ce tara se confrunta cu o competitie feroce, tot mai dura la nivel global, Guvernul trebuie sa echilibreze riscul de a pierde investitii cu beneficiile aduse de atragerea unora noi”, se spune in raport.

Astfel, Deloitte recomanda proiecte de constructii, de infrastructura si dezvoltare agricola, sprijinite de accelerarea absorbtiei fondurilor structurale UE, ca solutii „imediate” pentru contrabalansarea impactului plecarii Nokia, care s-ar putea traduce intr-o scadere de 0,1-0,2% a PIB, informeaza Mediafax.

Pe plan local, [b]mediul de afaceri inca are „carti de jucat”[/b], daca va investi in inovatie si diferentiere, noteaza Deloitte.

Increderea sefilor de companii din Romania in stabilizarea economiei este in urcare, in timp ce investitorii „intorc spatele Vestului” din cauza crizei euro si temerilor privind o noua runda de recesiune in tarile dezvoltate si cauta oportunitati in statele emergente, mai putin vulnerabile, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de companie in randul executivilor din Romania.

„Stirile privind noi planuri de investitii in Romania se tot aduna. Cu un acord cu FMI care disciplineaza politicile guvernului si doua trimestre consecutive de crestere a PIB in acest an, Romania pare, cel putin pe hartie, iesita din recesiune si mai putin riscanta”, se spune in raportul Deloitte.

Astfel, tot mai multi directori executivi de companii din Romania cred in stabilizarea economiei romanesti in urmatoarele sase luni, asteptarile privind cresterea veniturilor sunt mai optimiste, iar numarul sefilor care anticipeaza ca vor concedia angajati a scazut, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat trimestrial de Deloitte in randul managerilor din Romania si Europa Centrala si de Est.

Pe de alta parte, numarul executivilor care acuza accesul mai dificil la credite este in crestere.

Potrivit indicelui trimestrial al increderii in mediul de afaceri, publicat de Deloitte, 55% dintre executivii din Romania se asteapta ca [b]perspectivele economice sa se mentina in urmatoarele sase luni[/b], in crestere de la 48% in sondajul anterior, din luna iunie. Totodata, numarul managerilor care anticipeaza o „imbunatatire semnificativa” a conditiilor economice din Romania a crescut de la zero la 7% in aceeasi perioada.

„In mod traditional, cresterea economica a Romaniei a fost strans legata de investitiile straine directe. Dupa scaderea treptata a interesului investitorilor in ultimii ani, noile planuri de investitii, revigorarea consumului intern si cresterea exporturilor reperzinta vesti extrem de bune. Retailul, comertul, energia si resursele si industria manufacturiera, sectoare cheie reprezentate de executivii care au participat la sondaj, se numara printre domeniile cu cel mai bun potential in urmatoarele luni”, noteaza Deloitte.

Directorii executivi intervievati sunt tot mai increzatori in economie si in special in consum, 59% dintre ei anticipand [b]cresterea vanzarilor[/b] in urmatoarele 12 luni. Totodata, numarul managerilor care se pregatesc pentru scaderea veniturilor companiilor a scazut la 3%, de la 16% cu trei luni in urma.

Marea majoritate a executivilor care au participat la sondaj, respectiv 72% fata de 58% in iunie, estimeaza ca numarul angajatilor din subordine va ramane constant in urmtoarele 12 luni, iar 3% dintre ei cred chiar ca vor angaja un numar semnificativ de persoane in viitorul apropiat. Tot circa 3% dintre manageri se asteapta sa fie nevoiti sa concedieze angajati in urmatoarele 12 luni.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...