ANC lanseaza marti site-ul www.portabilitate.ro prin intermediul caruia pune la dispozitia clientilor telecom din Romania un formular, ce trebuie completat pentru migrarea acestora catre alt operator, pastrand numarul de telefon neschimbat, explicand toate conditiile in care acest lucru se poate realiza.
Pe langa site-ul special creat de ANC, toti operatorii telecom din Romania, atat de telefonie mobila cat si fixa, vor fi obligati de ANC sa includa pe site-urile oficiale o sectiune in care sa puna la dispozitia clientilor formularele ce trebuie completate pentru ca abonatii telecom sa poata migra catre alte companii de telecomunicatii, fara a-si schimba numerele, conform ANC.
Portabilitatea numerelor este un serviciu destinat utilizatorilor de telefonie, care permite acestora sa isi pastreze acelasi numar de telefon atunci cand devin abonati ai altor furnizori.
„Clientii operatorilor telecom pot opta de cate ori doresc pentru a migra de la un operator la altul. Tarifele vor fi stabilite de operatori, inca nu se cunosc”, conform reprezentantilor ANC.
Acestia au subliniat ca operatorii de telefonie mobila se platesc intre ei cu 11 euro/abonat care migreaza, in timp ce operatorii de telefonie fixa se platesc cu 13 euro/utilizator. Sumele sunt platite de catre companiile care primesc abonati, catre cele care pierd abonati.
Seful ANC: Introducerea portabilitatii va avea un impact major in zona de business
Liviu Nistoran, seful Autoritatii Nationale de Comunicatii, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca „introducerea portabilitatii va avea un impact major pentru baza de clienti-companii ai operatorilor telecom”.
„Pana in prezent era foarte greu ca o companie mare din Romania sa isi migreze flota de numere la un alt operator. Odata cu portabilitatea, vom asista cu siguranta in viitorul apropiat la o batalie a ofertelor operatorilor, preponderent pe segmentul de business”, este de parere Liviu Nistoran.
„De pe urma portabilitatii vor avea de castigat in special operatorii mici si mijlocii, care vor putea atrage clienti de la cei mari. Se relanseaza meciul competitivitatii pe piata telecom autohtona”, a mai spus Nistoran.
Seful ANC a subliniat ca nu poate prezice ce urmeaza sa se intample, din punct de vedere al schimbarii cotelor de piata intre operatori. „Este posibil orice”, a incheiat Nistoran.
Oficialii Orange Romania au declarat ca este inca prea devreme sa estimeze impactul introducerii portabilitatii in Romania.
„Deocamdata este prematur sa estimam impactul portabilitatii numerelor, dar daca avem in vedere experientele altor piete europene care au implementat portabilitatea numerelor, observam ca impactul masurii a fost relativ redus. Este foarte posibil ca, in Romania, tendintele sa fie similare cu cele din aceste tari europene”, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentanti ai Orange Romania.
Acestia au subliniat ca implementarea portabilitatii numerelor implica investitii de „cateva milioane euro”.
Reprezentantii celui mai mare operator de telefonie mobila din Romania au precizat ca abonatii companiei vor putea depune cererea de portare in cadrul magazinelor proprii sau ale partenerilor Orange.
„Pagina web dedicata informarii clientilor privind portabilitatea numerelor va fi lansata odata cu introducerea portabilitatii”, au mai spus oficiali ai Orange Romania.
Reprezentantii operatorului Cosmote spun la randul lor ca implementarea acestui sistem va determina cu siguranta, pe termen mediu, intensificarea concurentei pe piata, mai ales in segmenul de business, in care multi clienti nu renunta la actualul operator pentru a trece la o oferta mai buna pentru ca numerele lor sunt cunoscute de partenerii de afaceri sau din alte motive.
„Avand in vedere experienta unor tari care au trecut deja prin acest proces de implementare (ex. Grecia), portabilitatea numerelor a adus beneficii acelui operator care detine ofertele cele mai relevante de pe piata si ne asteptam sa acaparam o parte importanta a celor care decid sa isi schimbe operatorul de telefonie mobila„, este parerea oficialilor Cosmote.
Intrebati despre investitiile facute in infrastructura tehnica, acestia au spus ca pentru implementarea portabilitatii, „costurile au fost deja incluse in bugetul de mentenanta a sistemului, astfel incat investitia a fost deja prevazuta”, fara sa dea alte detalii.
La nivel european, cea mai mare pondere a clientilor ce s-au portat de la un operator de telefonie mobila catre altul a fost inregistrata in Finlanda, unde 68,8% dintre clienti au ales sa migreze. Statele cu cea mai scazuta rata de migrare sunt Germania, Grecia, Franta si Portugalia, unde rata de migrare a fost de sub 3%.
Pe segmentul de telefonie fixa, statele europene cu cea mai mare rata de migrare au fost Olanda si Spania.
Resurse suplimentare
– Trecerea numarului de telefon in alta retea va dura maxim 30 de zile
– Mai multe detalii despre procesul de portabilitate