Decizia de a-l concedia pe Altman a fost luată după ce consiliul de administrație și-a pierdut încrederea în capacitatea sa de a conduce OpenAI. Momentan, compania nu a explicat public în ce a constat lipsa de sinceritate a lui Altman în comunicarea cu consiliul de administrație, detaliu extrem de important, având în vedere natura sensibilă a activității companiei.
„Plecarea domnului Altman vine în urma unui proces de analiză deliberativă a consiliului de administrație, care a ajuns la concluzia că acesta nu a fost în mod constant sincer în comunicările sale cu consiliul de administrație, împiedicând capacitatea acestuia de a-și exercita responsabilitățile”, a precizat compania în postarea de pe blogul său.
„Consiliul nu mai are încredere în capacitatea sa de a continua să conducă OpenAI”, se mai arată în comunicat.
Directorul general de tehnologie Mira Murati va fi CEO interimar. Compania va efectua o căutare pentru succesorul permanent al CEO-ului, potrivit Forbes.
Aceasta este o întorsătură extrem de bruscă a evenimentelor. Chiar săptămâna trecută, Altman a ținut un discurs la conferința DevDay a companiei, unde a anunțat o suită de noi actualizări majore pentru a concura cu alte mari companii de tehnologie, precum Microsoft și Google. Se poate spune că OpenAI a dat startul actualei curse a înarmării cu inteligență artificială cu ajutorul foarte popularului ChatGPT de anul trecut.
Lansată în 2015 sub forma unei asociații non-profit cu misiunea de a dezvolta inteligența artificială într-o formă ”sigură și benefică la scară largă”, compania s-a dezvoltat, ajungând lider de piață în domeniul AI, produsul ”vedetă” fiind chatbotul ChatGPT. Chiar dacă a rupt legăturile cu Elon Musk, unul dintre investitorii inițiali, din cauza diferențelor de opinii în privința direcției pe care compania ar trebui să o urmeze în viitor, Sam ALtman a reușit să facă din OpenAI unul dintre liderii noului val de companii din Sillicon Valley care exploreză dezvoltarea inteligenței artificiale.