In cateva saptamani, utilizatorii de computere Dell din Statele Unite vor putea comanda computere cu sisteme de operare Linux gratie parteneriatului dintre producatorul american si compania britanica de software si servicii Canonical, specializata in dezvoltarea de software pe baza distributiei Linux Ubuntu 7.04.
Alegerea distributiei Ubuntu se datoreaza, pe de o parte, faptului ca insusi Michael Dell foloseste acest sistem de operare pe computerul sau de acasa, un Dell Precision M90, dar in special pentru ca Linux are o cota de piata in crestere in special in Statele Unite, dar si in restul lumii.
Distributia Ubuntu, la fel ca Fedora, Gentoo, Debian, Mandriva, Novell sau Suse, reprezinta o interpretare speciala a unei parti a comunitatii internationale de dezvoltatori si utilizatori de Linux.
Spre exemplu, Adunarea Nationala a Frantei (Parlamentul francez) a finalizat recent instalarea sistemelor de operare Ubuntu pe mai bine de 1.000 de statii de lucru. Pe de alta parte, compania romana de software Gecad a dezvoltat, la randul sau, o aplicatie de mesagerie electronica cu o versiune pentru Ubuntu.
Sistemul de operare Linux in distributia Ubuntu are incorporate aplicatii precum cele de tip Office, e-mail, browser de Internet, mesagerie instanta, media player etc., reprezentand o alternativa practica si interesanta financiar la Windows. Sistemul de operare a fost dezvoltat si este intretinut de o comunitate de dezvoltatori activa, iar companiile precum Canonical obtin venituri din asigurarea suportului, in special pentru clientii din zona de afaceri.
Dar cat de interesant este un computer Dell cu sistem de operare Linux Ubuntu? Potrivit informatiilor vehiculate pe direct2dell.com, Ubuntu va fi disponibil pe unele desktopuri Dimension si XPS, respectiv pe portabilele din seria Inspiron. Achizitia unui computer cu sistem de operare Open Source inseamna o economie la achizitie – clientul nu mai plateste costul licentei sistemului de operare, fie Windows, fie Apple.
Una din problemele sistemului Linux este insa faptul ca are, inca, o cota de piata destul de scazuta. Microsoft detine mai bine de 90% din piata desktopurilor si aproape exclusivitate pe piata portabilelor – unde doar Apple vine cu propriul sistem de operare. Si cum este putin probabil ca cineva sa spere ca pe un computer Apple se va putea utiliza alt sistem de operare decat cel preinstalat, mai toti producatorii de sisteme de operare Open Source lupta sa erodeze din cota de piata a Microsoft.
Problema este ca, atunci cand exista hardware compatibil cu Linux, nu sunt disponibile si aplicatii care sa ruleze pe Linux, cum ar fi de pilda jocuri. Dar miza cu adevarat serioasa nu este neaparat la jocuri, ci la aplicatiile de business: ERP, CRM, SFA, toate aceste acronime desemnand software de management al companiei, al clientilor, al fortei de vanzari etc.
In tot acest context, decizia Dell de a livra computere cu Linux preinstalat reprezinta un mesaj destul de clar: piata este „acolo” si cresterea, discreta acum, trebuie stimulata.
In ce fel va avea decizia Dell relevanta si asupra pietei din Romania? Deocamdata este greu de spus. Exemplele sunt, inca, mai degraba contra-exemple. De pilda, anul trecut, firma Complet Electroserv controlata de Altex a creat marca Myria (desktop, portabile, monitoare etc) special pentru a stimula vanzarile sistemului de operare Windows Vista, aceasta marca fiind disponibila numai cu sistemul de operare Windows preinstalat.