„Am finalizat, miercuri, discutia in trei, intre Nokia, De Longhi si CJ Cluj, si s-a incheiat acordul de preluare a halelor Nokia de la Jucu de catre De Longhi. La Jucu va fi a cincea fabrica de electrocasnice De Longhi din lume, [b]investitia fiind de pana la 30 de milioane de euro[/b]”, a spus Alin Tise.
„Compania italiana va angaja intre 600 si 1.000 de angajati, e important pentru disponibilizatii de la Nokia sa lucreze aici. In urma discutiilor cu cei de la De Longhi, ei au acceptat, in principiu, ideea de a subcontracta componente de la producatori romani pentru productia lor de electrocasnice. Productia ar putea incepe in acest an”, a adaugat acesta.
El a anuntat si ca autoritatile judetene se afla in [b]discutii avansate cu un producator de componente auto[/b] care ar putea deschide tot in parcul industrial Tetarom 3, unde se afla si fabrica din Jucu, o unitate de productie, investitie care ar urma sa se ridice la 60 de milioane de euro, relateaza Mediafax.
„Speram sa finalizam discutiile la mijlocul lui februarie. Firma de componente auto preconizeaza crearea a 1.500-2.000 de locuri de munca”, a spus Alin Tise.
Producatorul italian de electrocasnice [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/un-producator-italian-de-electrocasnice-va-cumpara-fabrica-nokia-de-la-cluj-73133/]De’Longhi va cumpara fabrica Nokia[/url] de la Cluj, cele doua companii anuntand miercuri semnarea unui acord in acest sens.
„De’Longhi intentioneaza sa integreze facilitatea de productie, ca parte cheie, in cadrul strategiei sale de dezvoltare, contribuind, astfel, la extinderea internationala a grupului, aflat intr-o perioada de crestere accelerata. De asemenea, producatorul de electrocasnice planifica adaptarea capacitatii sale de manufactura si diversificarea platformei sale de productie, astfel incat sa balanseze structura de productie din Estul Indepartat catre Europa, unde De’Longhi isi desfasoara deja activitatea in cadrul unei fabrici, in Italia”, se arata intr-un comunicat al celor doua companii.
Tranzactia va fi supusa aprobarii Consiliului Concurentei.
Companiile estimeaza ca tranzactia va fi finalizata in primul trimestru al anului in curs.
„Partile au convenit ca termenii acordului sa ramana confidentiali”, se precizeaza in comunicat.
Nokia a anuntat, in septembrie 2011, ca va opri productia de telefoane mobile la Cluj si ca va vinde halele de productie, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor. Grupul finlandez a inceput productia la Jucu, Cluj, in februarie 2008, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 milioane euro.
Robert Andersson, senior vice president la Nokia, a declarat in comunicat ca grupul a dorit sa gaseasca pentru halele de productie „un investitor important cu planuri clare de crestere si de a crea locuri de munca in viitorul apropiat”.
Presa a relatat, dupa ce Nokia a anuntat inchiderea fabricii, ca mai multe companii, precum ZTE, unul dintre cei mai mari producatori chinezi de echipamente telecom, producatorul de medicamente Terapia Ranbaxy sau Bosch erau interesate sa preia halele respective.
De’Longhi produce si comercializeaza aparate electrocasnice, in special in domeniul automatelor de cafea, aparatelor de bucatarie, ingrijirii locuintei si confortului casnic. Grupul este listat la Bursa din Milano. Principalele marci proprii sunt De’Longhi si Kenwood. In Romania De’Longhi nu detine in prezent facilitati de productie.