Pretul platit pe actiune va fi de 26 euro, sau aproximativ 2,5 mld. euro pentru participatia de 20%. Miscarea face parte din strategia operatorului german de dezvoltare a diviziei sale de telefonie mobila prin achizitii.
Intelegerea va fi supusa aprobarii consiliului director al Deutsche Telekom si a guvernului grec, care detine aproximativ 28% din OTE.
Oficiali ai companiei germane au declarat ca vor incepe sa discute in viitorul apropiat cu guvernul grec pentru punerea la punct a tranzactiei.
Compania de telefonie greceasca detine in Romania pachete majoritare de actiuni in cadrul Romtelecom si Cosmote Romania.
Anul trecut, Deutsche Telekom a cumparat divizia olandeza de telefonie mobila a France Telekom si operatorul american de telefonie mobila SunCom.
Saptamana trecuta, actiunile OTE au crescut cu peste 2% pe fondul discutiilor despre interesul Deutsche Telekom de a deveni partener strategic al companiei grecesti.
Guvernul grec a promovat o lege care limiteaza participatiile private in companii strategice de stat la maxim 20%.
Deutsche Telekom, cel mai mare operator telecom din Europa, a raportat pierderi de 757 mil. euro in al patrulea trimestru din 2007, in scadere de la 898 mil. euro in aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a costurilor aferente disponibilizarii de personal.
Vanzarile realizate de Deutsche Telekom au scazut in trimestrul patru cu 0,6%, pana la 15,8 mld. euro. Afacerile totale ale companiei au fost de 15,9 mld. euro pe ultimul trimestru al lui 2007.
Deutsche Telekom a pierdut in 2007 2,1 milioane linii fixe in Germania, dintre care 537.000 in trimestrul patru. Pierderile operatorului pe acest segment au fost cele mai mari din Europa.
T-Mobile, insa, cea mai mare divizie a Deutsche Telekom ca nivel de afaceri, a reusit sa atraga in 2007 12 milioane de clienti noi, dintre care 7 milioane in afara Germaniei. T-Mobile avea astfel la finele anului trecut 120 milioane de clienti. T-Mobile ofera servicii de telefonie mobile in 11 tari europene si in SUA.
Compania elena OTE este prezenta pe piata din Europa de sud-est, detinind firme de telefonie in Romania, Bulgaria, Macedonia, Serbia, dar si in Armenia.
In Romania, OTE controleaza 54,01% din actiunile Romtelecom si 70% din titlurile operatorului de telefonie mobila Cosmote Romania. Restul de 30% din actiunile Cosmote Romania sunt detinute de Romtelecom.