In sistemul open-source, orice dezvoltator este liber sa participe – de obicei voluntar – la dezvoltarea de software, precum si la imbunatatirea sau administrarea programelor.
Principalul rival al Linux este sistemul de operare Windows, dezvoltat pe baze opuse conceptului open-source, de catre programatori angajati ai Microsoft.
Amanda McPherson, vicepresedintele de marketing si dezvoltator de programe in cadrul grupului, a declarat ca a folosit in estimarea sa Cocomo Model, un model online de generare a costurilor de producere a unui software, pentru a putea preciza cat de mult ar costa forta de munca pentru a duplica codul de baza al Linux. Metodologia mai sus mentionata a fost folosita, in 2002, si de David Wheeler care a ajuns la o suma de 1,2 miliarde de dolari, acest lucru demonstrand cat de mult a urcat complexitatea sistemului in ultimii ani.
„Am descarcat sursa sistemului, am folosit un program pentru a o numara, apoi am introdus-o in modelul online de generare a costurilor Cocomo Model, de pe Wikipedia. Asta inseamna de fapt open-source. Nu inseamna sa angajezi oameni si sa-i pui la munca. Am fost surprinsa sa descopar o valoare atat de mare”, a declarat Amanda McPherson.
Suma de 10,8 miliarde de dolari se refera la intregul sistem Fedora 9, al Red Hat. Doar pentru kernel (componenta de baza a sistemului – n.r.), suma ajunge la 1,4 miliarde de dolari.
Dezvoltatorii de software si firmele de suport genereaza acum o suma estimata de 35 miliarde de dolari pe an vanzand sau contribuind la suportul programelor create pentru a rula pe sistemul de operare Linux.
Sistemul de operare Fedora Linux este, in prezent, format din 204,5 milioane de linii de cod impartite in 5.547 pachete de aplicatii. Linux este un sistem de operare disponibil gratuit utilizatorilor. Proiectul Fedora este o ramura a Red Hat Linux, care dateaza din 1994. Prima versiune a kernel-ului Linux a fost lansata in 1991.