- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Dial-up-ul ocupa o treime din totalul conexiunilor la Internet in Romania

08 Nov, 16:24 • Redactia DailyBusiness
Circa 33% dintre conexiunile la Internet din Romania erau de tip dial-up (conexiune la Internet cu viteza redusa prin liniile telefonice - n.r.) la jumatatea anului, desi traficul pe acest gen de conexiune a scazut in medie cu 40% anual, in ultimii patru ani, conform autoritatilor.
Dial-up-ul ocupa o treime din totalul conexiunilor la Internet in Romania

Ca o comparatie, in SUA, la jumatatea anului, mai putin de 10% din conexiunile la Internet erau dial-up, in timp ce rata de penetrare a broadband-ului (internet de mare viteza – n.r.) era de circa 50%, conform companiei de cercetare Marketing Charts. Comparativ, in Romania broadband-ul a ajuns la o penetrare de 7%, la jumatatea anului.

Studiul citat apartine Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) si evidentiaza, printre altele, faptul ca ritmul de crestere al penetrarii Internetului in banda larga in Romania se apropie de 100% pe an, dar, cu toate acestea, acoperirea Internetului broadband este inca una dintre cele mai scazute din Uniunea Europeana.

Usor diferit de studiul realizat de ANRCTI este un raport transmis de Comisia Europeana care subliniaza ca, la jumatatea anului, Romania avea o rata de penetrare pentru Internet broadband de doar 6,6%.

Pe de alta parte, Richard Moat, directorul executiv al operatorului de telefonie mobila Orange Romania, estima ca la finalul lunii octombrie rata de penetrare a conexiunilor de Internet broadband a fost de circa 10% pe teritoriul Romaniei.

Per total, rata de penetrare a Internetului in Romania a atins valoarea de 21% la jumatatea anului 2007, conform ANRCTI.

Pe de alta parte, rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale depaseste media europeana. Principalele motoare ale cresterii in prima jumate a anului au fost serviciile de telefonie mobila si cele de retransmisie a programelor audiovizuale, reiese din studiul ANRCTI.

Veniturile din serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale au inregistrat cele mai mari rate medii anuale de crestere (40%) , iar cea mai importanta sursa de venituri in cadrul sectorului de comunicatii electronice din Romania vine din sectorul de telefonie mobila (56,7% din totalul veniturilor brute).

Retransmisia de programe audiovizuale si telefonia mobila au reusit sa atinga niveluri de penetrare ridicate in primele sase luni ale anului, 62,5% pentru serivicii de retransmisie, respectiv 90,5% pentru telefonie mobila.

Urmărește Daily Business pe Google News