„Externalizarea IT in Romania inca inseamna in mare masura prestarea acestor servicii doar pentru clienti din afara Romaniei, cu resurse (angajati) locale si doar exploatarea diferentei de salarii intre Statele Unite sau Vest si Romania”, a declarat pentru NewsIn directorul Class IT, una din primele firme de outsourcing IT din Romania, infiintata in 2001.
„In 2001, in piata locala cuvantul externalizare era total necunoscut companiilor cu management autohton. Ne-am lovit si ne lovim in continuare de obisnuinta companiilor de a lucra asa cum au fost obisnuite”, a explicat Bogdan Tudor.
„Externalizare IT inseamna mai mult decat reduceri de costuri. Inseamna stabilitate si garantarea prestarii serviciilor la un nivel inalt de calitate conform unui contract strict. Inseamna folosirea unor specialisti de nivel inalt pentru efectuarea unor sarcini precise. Piata inca are o mare nevoie de un proces de comunicare a beneficiilor, ceea ce inseamna ca exista loc de crestere”, potrivit lui Tudor.
El a precizat ca motorul pietei de externalizare a fost reprezentat de companiile ce presteaza servicii pentru firme din afara Romaniei, cu angajati romani, iar cresterea pe acest segment a fost exponentiala.
„Legea lui Moore – fondatorul Intel, care a prezis ca puterea de calcul se va dubla la fiecare 18 luni – se aplica in piata de servicii de externalizare dedicate pietei locale, asistand din 2004 la o crestere continua si cred ca ritmul de dublare la 18 luni se va pastra in continuare”, a mai spus Tudor.
Potrivit lui Tudor, cea mai dezvoltata piata din punct de vedere al outsourcing-ului IT o reprezinta Statele Unite ale Americii, unde peste 70% dintre companii au externalizat departamentul IT. In vestul Europei procentul este ceva mai moderat, undeva sub 50% dar chiar si asa diferenta este foarte mare comparativ cu Romania, a mai spus Tudor.