„Suntem abia la inceputul unei perioade nemaipomenite de crestere a traficului de date, impulsionata de raspandirea utilizarii telefoanelor inteligente si a altor dispozitive mobile cu conexiune la Internet”, este de parere Hans Vestberg, presedinte si CEO Ericsson.
Estimarile Ericsson indica, de asemenea, 50 de miliarde de dispozitive conectate pana in 2020.
China si regiunea Asia-Pacific, doua dintre zonele cu cele mai rapide rate de crestere a penetrarii Internetului, vor juca un rol important in realizarea acestei viziuni. Primul pas sunt comunicatiile machine-to-machine (M2M) si person-to-machine, care vor dicta directia dezvoltarii industriei IT si vor schimba societatea.
Conexiunile M2M se vor tripla in urmatorii cinci ani pana la un total de peste 200 de milioane si vor reprezenta o zona importanta de crestere pentru intreaga industrie de telecomunicatii.
Ce va fi conectat?
In termeni simpli, orice. Cel mai ambitios si mai iesit din comun scenariu de conectivitate ar putea deveni oricand realitate. Spre exemplu, in viitor, electrocasnicele din casa vor sti cand esti pe drum spre casa si iti vor putea pregati cina, becul cu consum redus de energie te va avertiza ca mai poate functiona doar o ora. Orice dispozitiv la care ne-am putea gandi poate face parte din lumea noastra interconectata.
Viziunea celor 50 de miliarde de dispozitive nu va deveni insa niciodata realitate fara ajutorul conexiunilor broadband si in special fara conexiunile de broadband mobil. China si celelalte tari din regiunea Asia-Pacific sunt foarte importante pentru transformarea acestui plan in realitate, nu doar datorita marimii lor, ci si datorita nivelului de maturitate atins in utilizarea dispozitivelor conectate.
China, cea mai mare piata de telecomunicatii din lume, cu aproximativ 800 de milioane de utilizatori de telefonie mobila si 380 de milioane de utilizatori de Internet, va avea cu siguranta o contributie importanta in dezvoltarea lumii interconectate.
Piata telecom chineza este foarte diversa. Serviciile de voce sunt utilizate in special in zonele rurale, unde aproximativ 30% din populatie are acces la telefonie mobila. A venit momentul ca si aceste zone sa treaca la Internet, iar aceasta tendinta se manifesta deja de anul trecut: in primele luni ale lui 2009 au fost inregistrate 107 milioane de conexiuni la Internet, cu 26% mai multe decat in anul precedent.
In orasele chineze insa, in special in randul tinerilor, mobilitatea si conexiunile broadband, fie ele fixe sau mobile, au devenit deja elemente obisnuite in stilul lor de viata. Cel mai popular mod de a tine legatura cu cei din jur este telefonul mobil si aproximativ 30% dintre veniturile operatorilor din China provin din alte servicii in afara celor de voce.
China este, de asemenea, a doua mare piata de desfacere pentru produse de lux din lume, iar acest nivel de trai ridicat sustine si expansiunea accesului la Internet. Aproximativ 87% dintre tinerii chinezi din mediile urbane acceseaza Internetul in fiecare zi, in timp ce doua treimi dintre ei (67%) utilizeaza jocuri online saptamanal.