- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Exporturile romanesti de software si servicii IT au crescut cu 10% in 2010, la 500 mil. euro

22 Feb, 15:54 • Redactia DailyBusiness
Exporturile romanesti de software si servicii IT s-au majorat cu 10% in 2010, la aproximativ 500 milioane de euro, a declarat Valerica Dragomir, director executiv al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).
Exporturile romanesti de software si servicii IT au crescut cu 10% in 2010, la 500 mil. euro

„Exportatorii romani de software estimeaza redresarea cifrei de afaceri a sectorului, dupa scaderea pronuntata din 2009, la nivelul intregii industrii. Estimarea pentru exporturile de software in 2010 este de aproximativ 500 milioane euro, peste nivelul din 2007. Anul 2008 a fost anul cel mai bun de pana acum, cu aproape 650 milioane de euro la export”, a spus Dragomir.

Conform ANIS, evolutia a fost determinata de cresterea proiectelor in care sunt implicate companiile romanesti in ultimul an, atat ca volum, cat si ca numar.

Asociatia IT estimeaza o evolutie interesanta si pe pieta muncii, odata cu cresterea numarului de posturi anuntate pentru recrutare, pe baza declaratiilor companiilor din industria IT.

„Cea mai mare parte din exporturi este asigurata tot de dezvoltarea de solutii la cerere (outsourcing), in proportie de 90%. Restul sunt acoperite de produsele de securitate si de solutii de gestiune integrata (ERP) si de cele de gestiune a relatiilor cu clientii (CRM). Companiile romanesti sunt inca parteneri preferati pentru multi clienti externi, in special din zona vest-europeana si nord-americana”, a adaugat directorul executiv al ANIS.

Pentru acest an, ANIS estimeaza o crestere a exporturilor cu cel putin 10%.

„Cred ca outsourcingul va fi din nou vectorul principal de crestere, dar speram ca, odata cu evolutia pozitiva pe pietele externe, care reusesc sa treaca de criza, cererea de produse sa revina si ea pe crestere”, a mai spus directorul executiv al ANIS.

Conform asociatiei, oportunitatile pentru companiile romanesti de software si servicii sunt in crestere, pe masura ce economia globala este din ce in ce mai mult guvernata de tehnologie, cu o preocupare majora pentru cresterea eficientei si a vitezei de reactie in procesul de productie, interactiuni si decizii de management.

Urmărește Daily Business pe Google News