In cazul transferurilor de abonati, cu pastrarea numarului, intre operatori de telefonie fixa, aceasta taxa va avea nivelul maxim de 13 euro, au spus pentru DailyBusiness oficialii Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).
Pentru numerele speciale (cu format scurt – n.r.), taxa este de maximum 13 euro. Nivelul acestor taxe nu include TVA.
Masura va fi introdusa deoarece mutarea abonatilor intre retele implica anumite costuri atat pentru operatorul de la care pleaca acestia, cat si pentru cel care ii primeste.
ANRCTI nu a reglementat un nivel minim al acestei taxe.
„Operatorii de telefonie vor stabili de comun acord la cat se vor ridica platile pentru transferurile de numere, cel care cedeaza abonati trebuind sa-i argumenteze celui care primeste nivelul la care se ridica suma pe care o solicita”, a spus Raluca Moraru, director relatii publice al ANRCTI.
Pe de alta parte, operatorul care primeste clienti din alte retele va trebui sa-si suporte singur costurile de transfer. Una dintre optiuni, aproape niciodata utilizata in practica in alte tari europene, conform ANRCTI, este de a transfera costurile catre abonatul care vine in retea.
Costurile de 13 si respectiv 11 euro au fost stabilite de ANRCTI avand in vedere o medie a tarifelor de acest gen la nivel european si transpuse mai apoi pentru teritoriul Romaniei, au spus reprezentanti ANRCTI.
Costurile de portare pentru fiecare numar reflecta activitatile tehnice, operationale si administrative care sunt efectuate pentru fiecare cerere de portare. Acestea includ costurile generate de activitatile tehnice (realizarea portarii numarului respectiv), operationale si administrative, precum si costurile legate de actualizarea bazelor de date locale utilizate si a bazei de date centralizate.
Oficialii ANRCTI au subliniat ca nu considera oportuna reglementarea, in prezent, a tarifelor de portare percepute abonatilor, avand in vedere faptul ca operatorii de servicii de telefonie au interesul sa minimizeze tarifele percepute abonatilor ce ar fi dispusi sa-si schimbe furnizorul.
ANRCTI a subliniat ca in tarile europene unde portabilitatea numerelor este implementata, majoritatea operatorilor de telefonie mobila care primesc clienti noi au decis sa nu tarifeze abonatii pentru serviciul de portare.