Piata telecom este una „dezechilibrata” de situatia economica si razboiul preturilor, afacerile jucatorilor din domeniu fiind in continua scadere, trend care s-a mentinut si in primul trimestru al anului.
Legat de faptul ca operatiunile din Romania au avut cea mai proasta evolutie din totalul pietelor pe care este prezent operatorul, Olaf Swantee spune ca business-ul din Romania a mers bine si este o afacere profitabila. Mai mult, ca nivel de contracte semnate cu utilizatorii, compania este pe plus. Acesta marturiseste, insa, ca daca ne referim la criza economica, nu se asteapta ca situatia din Romania sa continue sa fie grea si in 2011.
Despre viitorul “gri” al pietei telecom din Romania a vorbit recent si Roland Mahler, seful diviziei Deutsche Telekom (DT) pentru Europa. Situatia din Romania si Bulgaria este „atat de severa”, incat o revenire a vanzarilor ar putea sa inceapa abia dupa 2013, a declarat recent Mahler, intr-un interviu pentru Bloomberg.
DT este cel mai mare actionar al grupului elen OTE, cu un pachet de 30% din actiuni, urmat de guvernul elen, cu 20%. OTE controleaza in Romania 54% din capitalul Romtelecom, divizia locala de telefonie mobila Cosmote si reteaua de magazine Germanos, cu profil IT&C.
Jean-Francois Fallacher, omul care de la 1 iulie va prelua conducerea Orange Romania, spune ca in contextul scaderii pietei, unul dintre principalele sale obiective va fi identificarea unor noi cai de crestere a afacerilor. Cum se va intampla asta? “Sunt sute de idei, le vom alege pe cele mai potrivite”, spune Fallacher.
El urmeaza sa petreaca urmatoarea luna in intalniri cu managementul Orange Romania, pentru a ajunge sa cunoasca business-ul in momentul in care va prelua conducerea afacerii France Telecom pe plan local. Una dintre principalele preocupari ale Orange Romania in perioada urmatoare este cresterea gradului de loializare a clientilor, iar un pas major in acest sens este efectuat prin planul de investitii in retea, dar si prin instruirea continua a personalului.
“Este greu sa ajungi numarul 1, dar si mai greu sa ramai acolo”, spune Swantee, subliniind ca sarcina noului director nu va fi usoara.
Thierry Millet, cel care a condus Orange Romania timp de 2 ani, va prelua pozitia de vice-presedinte payment&contactless din cadrul grupului.
Piata telecom a mers destul de prost in ultimii ani. In 2010, niciun operator telecom local nu a mai inregistrat afaceri de peste 1 mld.euro. Dupa ce in 2009, Vodafone a iesit din liga firmelor de 1 miliarde de euro, in 2010 si veniturile Orange au scazut sub acest nivel. Segmentul de telefonie mobila este dominat de Orange, urmat de Vodafone si Cosmote.