„Preluarea GTS CE va duce la cresterea in agresivitate a operatiunilor locale, precum si la o mai buna comunicare cu reprezentantele si birourile GTS din alte regiuni”, a declarat Dan Mihaescu, country manager GTS Telecom.
„De asemenea, vom avea la dispozitie mai multe fonduri, care vor putea fi folosite si pentru preluari de pe piata interna sau regionala”, a mai spus Mihaescu.
In primul trimestru al lui 2008, GTS Telecom a realizat afaceri de 4,3 mil. euro, in crestere cu 33% fata de aceeasi perioada a lui 2007, si un EBITDA de 1,3 mil. euro, in crestere cu 18% fata de perioada ianuarie-martie de anul trecut, a spus pentru DailyBusiness Mihaescu.
GTS Central Europe a fost achizitionata in aprilie 2008 de un consortiu de fonduri de investitii condus de Columbia Capital, M/C Venture Partners si Innova.
„Actionariatul companiei GTS CE este format, in principal, din aceste trei fonduri de investitii. Nu putem preciza care este ponderea fiecarui fond in companie, si nici valoarea achizitiei”, a declarat Rob Savignol, director executiv al fondului M/C Ventures.
„Ce pot spune este faptul ca a fost necesar sa ne unim fortele financiare pentru a prelua GTS CE, aceasta companie inregistrand venituri de 396 mil. euro in 2007 si un EBITDA de 71 mil. euro”, a adaugat Savignol.
El a subliniat faptul ca fondurile de investitii vor realiza un exit din GTS CE „candva, intre 2 si 10 ani, in functie de cresterea companiei, conditiile de piata si capacitatea managerilor de a duce la bun sfarsit planurile de activitate regionale”.
GTS CE are subsidiare in Republica Ceha, Polonia, Romania, Slovacia si Ungaria.
In 2007, doar 4% din veniturile companiei GTS CE au provenit din Romania. Cele mai mari venituri, 51% din afacerile totale ale companiei, au provenit din Republica Ceha, din Polonia au venit 26% din venituri. Ungaria a contribuit cu 14% si Slovacia cu 6%.
„In Romania am crescut doar organic, nu a avut loc nici o achizitie. Avand in vedere acest factor, suntem foarte multumiti si vedem un ritm de crestere foarte bun in Romania si Slovacia, doua piete cu foarte mare potential”, este de parere Adam Sawicki, director executiv al GTS CE.
Acesta a afirmat ca, pe viitor, este posibil ca si in Romania sa se recurga la achizitii.
Dan Mihaescu a declarat ca GTS Telecom are deja „o lista destul de mica cu potentiale tinte de preluare”.
„Este inca prea devreme sa discutam de o achizitie. Oricum, ne vom centra pe companii cu domenii similare de activitate cu GTS Telecom de pe piata locala. Pentru a finaliza insa o achizitie, trebuie sa luam in seama multi factori – pretul, competitivitatea companiei, managementul etc. Trebuie sa se aranjeze ‘multe stele'”, a conchis Mihaescu.
Pe langa acestea, GTS Telecom se va axa pe dezvoltarea si extinderea infrastructurii, precum si pe cresterea eficientei sistemelor.
„In prezent, GTS Telecom are o cota de piata de circa 6% pe segmentul telecom, excluzand serviciil de cablu pe care RDS&RCS si UPC sunt lideri de piata”, a declarat pentru DailyBusiness Dan Mihaescu, estimand ca in 2008 compania isi va creste cota de piata pana la 7-8%.
GTS CE si-a extins in 2006 operatiunile si in Bulgaria, unde ofera servicii alternative operatorilor locali, din 2007 compania incepandu-si operatiunile si in Moldova.
„Deocamdata suntem la inceputul activitatilor in aceste doua tari, oferim mai putine servicii – cum ar fi oferirea de Internet pentru operatori. In functie de evolutie, vom vedea daca ne vom extinde mai mult sau nu”, a spus Mihaescu.
Principalii concurenti ai GTS Telecom sunt Romtelecom, EuroWeb sau UPC.