- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Hahaianu, Teletrans: Segmentul telecom este poate cea mai incestuoasa industrie

10 Feb, 00:01 • emanuel.ceciu
Romtelecom conduce plutonul operatorilor de comunicatii din Romania ca dinamism al dezvoltarii, insa piata nu s-a "aranjat" inca: in 2010 vom asista in continuare la preluari, vom vedea miscari din partea Deutsche Telekom si o eventuala intrare a unui jucator chinez, este de parere Horia Hahaianu, general manager al companiei Teletrans.
Hahaianu, Teletrans: Segmentul telecom este poate cea mai incestuoasa industrie

Horia Hahaianu a fost numit la conducerea Teletrans in primavara lui 2009. Teletrans este operator de comunicatii de stat, detinut integral de Transelectrica, compania nationala de transport de energie electrica. Hahaianu a mai lucrat ca si consilier la Ministerul Comunicatiilor, iar anterior a lucrat in industria IT&C.

Teletrans, companie infiintata in 2002 ca furnizor de servicii de comunicatii si IT pentru Transelectrica, are 240 de angajati, a obtinut in 2008 un profit de 1 mil. euro, si venituri de 8,7 mil. euro. Printre clientii Teletrans se numara UPC Romania, RCS&RDS, GTS Telecom, LukOil sau Hidroelectrica.

DailyBusiness.ro: In vara anului trecut ati anuntat ca estimati venituri de 9,5 mil. euro pe anul 2009. Ati atins aceasta suma?
Horia Hahaianu: In cateva zile vom face publice aceste date. Deocamdata pot spune doar ca cel mai probabil chiar am depasit aceste venituri, ceea ce se traduce intr-o crestere de peste 10% a afacerilor. Teletrans este de asemenea o companie profitabila, ce are un potential de dezvoltare foarte mare.

DB: Schitati-mi cateva dintre planurile de dezvoltare ale Teletrans pe anul in curs.
HH: Practic vom continua ceea ce am inceput in 2009. Ne vom implica din ce in ce mai activ in licitatii, unde inainte de inceperea crizei nu prea contam, ce-i drept. Vom incerca sa atragem cat mai multi clienti terti, deci in afara de Transelectrica, companie care ramane clientul ce aduce 80% din venituri. Cautam clienti in zone cu potential mare, cum ar fi Ardealul sau Banatul.

DB: Ati declarat anul trecut ca incercati ca in doi ani 50% din veniturile Teletrans sa provina de la terti. Procentul a ramas acelasi, de 80% in favoarea Transelectrica.
HH: Da, a ramas acelasi, pentru ca au crescut si veniturile de la terti dar, in mod aproape egal, si de la Transelectrica. Daca Transelectrica nu ar fi crescut, poate ca deja ar fi generat doar 60% din venituri in prezent. Imi pastrez estimarea anterioara ca in circa 2 ani tertii vor genera 50% din afacerile companiei de stat pe care o conduc.

Anul acesta am putea asista la intrarea unui jucator mare din China pe piata locala

DB: Care sunt principalele dificultati pe care credeti ca le veti intampina anul acesta?
HH: Concurenta acerba, in mod clar, se vor da lupte pentru castigarea ISP-istilor mici si medii. Imi permit sa fac o previziune pur personala, bazata pe ceea ce vad ca se intampla prin Europa de Est. Nu este exclus ca in curand sa intre in mod direct in Romania un concurent din China. Acestia sunt din ce in ce mai activi in regiune, incheie din ce in ce mai multe contracte si un „capat de pod” in Romania nu este exclus. Acest lucru ar duce, evident, la cresterea concurentei pentru noi, dar deschide totodata si noi oportunitati.
[quote]Eu deja simt ca nu mai conduc o companie de stat, ci una privata[/quote]
DB: La ce companii chinezesti va ganditi?
HH: Prefer sa nu comentez. Vom vedea.

DB: Cum vi se pare activitatea Huawei in Romania?
HH: Este un exemplu bun al tendintei, da. Nu este exclus sa isi extinda prezenta aici. Rolul producatorilor de echipamente va creste, concurenta implicit. De asemenea, sa vedem ce planuri are Deutsche Telecom. Vad ceva miscari si din acea directie.

DB: Cum estimati ca va afecta climatul economic si politic din Romania piata telecom pe anul in curs?
HH: Din fericire s-a mai rezolvat din tumultul politic, lucrurile sunt mult mai clare si linistite acum decat in 2009, cand a fost an electoral. Acest lucru va ajuta in mod sigur. 2010 ramane un an imprevizibil insa deocamdata sunt optimist. De exemplu in ianuarie au avut loc mai multe licititatii, ceea ce in mod normal se intampla mai rar. Am pornit discutii cu MCSI pentru a incerca sa dezvoltam structuri broadband si in zone rurale, mai greu accesibile. Pana in toamna sper sa avem un prim contract semnat si in cativa ani sa se vada rezultatele in acest sens.

DB: Cum ramane cu planurile de extindere internationala?
HH: Teletrans este legata de Transelectrica aici, nu luam decizii separat. Pot spune ca suntem in discutii cu firme ce au acelasi domeniu de activitate cu Teletrans din Ungaria, Austria si Germania. De asemenea, ne uitam din ce in ce mai atenti la Republica Moldova. Nu pot face precizari privind o data anume cand am putea „iesi” international.

Romtelecom, cel mai dinamic operator

DB: Cum considerati ca se vor dezvolta jucatorii majori de pe piata telecom anul acesta?
HH: Vor continua preluarile. Deja am avut cateva surprize, mai ales din partea Romtelecom care a preluat New Com* si RCS&RDS care a cumparat Air Bites. Nu exclud sa avem si surprize mai mari anul acesta desi, daca m-ati fi intrebat la inceputul lui 2009, as fi spus ca lucrurile se vor calma in 2010. M-as fi inselat. De asemenea, lucrurile se vor accelera pe IPTV, unde iNes este pionier in domeniu. Deocamdata este un serviciu scump, dar cand va creste concurenta, pretul se va reduce automat.

DB: Ce operator telecom vi se pare cel mai dinamic?
HH: As zice ca Romtelecom conduce plutonul. Se afla undeva in fata tuturor celorlalti, care sunt mai grupati.

DB: Multi poate ar fi zis Cosmote…
HH: Romtelecom sunt mai agresivi in marketing, au preturi bune si o penetrare mare. Clientii sau potentialii clienti vin la noi si ne spun „vrem un pret bun ca sa putem concura cu Romtelecom”, nu spun alte nume de operatori. Acestia au mers foarte mult pe volum. De calitate, nu comentez. (Romtelecom este „client prin alianta” al Teletrans, dupa achizitia New Com, care era client Teletrans – n.r.).

DB: Ce operator telecom aduce cele mai multe venituri companiei Teletrans?
HH: (dupa un moment de gandire) Tot ce pot spune e ca firma care genereaza cele mai multe venituri pentru noi este una mare, dar nu pot sa dau detalii. Trebuie sa fiu foarte atent cu acest gen de declaratii. Stiti, segmentul telecom este poate cea mai incestuoasa industrie. Fiecare isi compara ofertele cu ceilalti, toti sunt atenti la preturi si la ofertele pe care le fac companiile partenere catre ei. Uneori isi mananca chiar propriii „copii”. Toti fac scandal daca o anumita companie ofera preturi preferentiale unei alte companii.

DB: Pe ce teren se va duce batalia cea mai dura anul acesta, intre operatorii telecom?
HH: Internet broadband, Internet mobil, datele in general. Internetul broadband pentru ca spre acest sector vin cele mai multe fonduri. Din punctul meu de vedere „fiber to the home” este viitorul, desi investitiile sunt mari. Vom vedea insa miscari in acest sens in urmatorii ani.

DB: Care este cea mai mare greseala pe care ar putea-o face Guvernul Boc pentru sectorul telecom?
HH: (razand) Pot sa zic si eu ca Iliescu, „cel mai bun lucru”? Serios acum, cel mai prost lucru ar fi sa opreasca investitiile in infrastructura, dar nu cred ca se va intampla aceasta. Planurile sunt destul de clare si stabile.

Ii va afecta planul de reducere a bugetarilor pe angajatii Teletrans?

DB: Guvernul Boc are in plan sa reduca numarul de bugetari cu un numar impresionant. Va fi afectata Teletrans?
HH: Inca nu stim nimic sigur, discutam cu cei de la Ministerul Economiei. Oricum, restructurarile nu se fac doar de dragul restructurarilor, ci pentru eficientizare. A ajuns o realitate faptul ca institutiile de stat atarna de gatul cetatenilor. Ca sa raspund direct, nu stim inca daca si cum vor afecta planurile de restructurare ale guvernului Boc pe angajatii Teletrans. In prezent numarul de angajati este de 240, a ramas constant fata de anul trecut. In curand, din nefericire, mai multi dintre seniorii din companie, oameni extrem de competenti, vor iesi la pensie si trebuie inlocuiti. Vom promova din interiorul companiei in mod special, dar nu excludem sa cautam oameni competenti de la companiile private.

DB: De ce ar veni cineva de la o companie privata la una de stat?
HH: Eu deja simt ca nu mai conduc o companie de stat, ci una privata. Salariile nu s-au redus in cadrul Teletrans. Cumulat cu faptul ca in 2009 cei din companiile private au mai redus din salarii, nivelul banesc de aici este similar sau chiar mai bun. Conditiile de munca sunt similare deci, de ce nu ar veni?

DB: Cum va caracterizati ca manager si cum arata o zi de munca a dvs.?
HH: Cred ca sunt un manager echilibrat. Nici „zbir”, dar nici prea prietenos. Uneori lucrez de la 7:30 pana la 22:00, este o perioada de criza, a trebuit sa ne implicam foarte activ in licitatii. Ca si esec in 2009, pot spune ca nu am apucat sa merg personal la toate agentiile noastre. Ca si hobby-uri, joc rugby – am fost rugbist 15 ani -, tenis sau fotbal. Atat cat imi permite timpul, evident.

* Lated edit – Romtelecom a preluat New Com, nu Prime Telecom, cum aparuse initial in articol.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce drepturi au pasagerii
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce ...
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Filmul de pe Netflix care i-a cucerit pe români. Abia a fost lansat și a intrat în top
Filmul de pe Netflix care i-a cucerit pe români. Abia a fost lansat și a intrat în top
Angajații uzinei Dacia primesc noi majorări de salarii și primă anuală de câteva sute de euro
Angajații uzinei Dacia primesc noi majorări de salarii și primă anuală de câteva sute de euro