In topul vanzarilor globale de PC-uri, HP a reusit sa devanseze rivalul Dell cu numai 28.000 de unitati, cei doi producatori americani avand o cota de piata identica, de 17,2%, conform datelor furnizate de institutul de cercetare de piata IDC.
In studiile IDC, in categoria PC-urilor sunt incluse atat computerele desktop, cat si laptop-urile si serverele x86.
HP si Dell sunt aproape la egalitate in privinta vanzarilor si a cotei de piata, insa HP are atu-ul celui care vine puternic din urma. Cresterea vanzarilor pe trimestrul trei, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, a fost de 15,1%, in timp ce Dell a inregistrat o crestere de numai 3,6%.
Piata mondiala de PC-uri a ajuns la valoarea de 57 mil. unitati vandute in trimestrul trei, in crestere cu 7,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform IDC. Ritmul de crestere a vanzarilor a inregistrat o scadere, ajungand la 7,9%, comparativ cu 9,8%, cat era in al doilea trimestru al anului.
In trimestrul trei, HP a comercializat 9,83 mil. PC-uri, fata de 9,80 mil. unitati de partea lui Dell. Pe locul trei s-a clasat Lenovo, cu 4,44 mil. unitati, urmat de Acer cu 3,41 mil. PC-uri vandute. De altfel, compania taiwaneza Acer a inregistrat cea mai mare crestere dintre toti jucatorii (34%) fata de acelasi trimestru al anului trecut.
Dupa ce a stat in umbra lui Dell din 2003, HP da semne ca ar putea deveni un lider constant printr-o crestere sustinuta a vanzarilor, bazata pe noi produse si pe intrarea agresiva pe noi piete de desfacere, sunt de parere analisti din piata IT citati de presa internationala. Conducerea companiei a pus la punct o politica de reducere drastica a costurilor, HP anuntand in mai anul acesta inchiderea a 79 din cele 85 de centre de procesare a datelor, intr-un efort de a economisi 1 mld. de dolari (785 mil. de euro).
HP a inregistrat cresteri de vanzari importante la nivel international, in special in Europa, dar si in regiunile in curs de dezvoltare. Pe piata americana, HP a avut o crestere a vanzarilor mai mica decat in restul anului, insa cu mult peste cresterea inregistrata de catre Dell sau de restul pietei.
Rezultatele bune ale HP din ultimul an au fost obtinute sub conducerea lui Mark Hurd (foto), noul CEO al companiei, care s-a concentrat pe reducerea costurilor si pe investitii in sectoarele care s-au dovedit profitabile pentru companie. Hurd a facut restructurari pana si in divizia cea mai profitabila, cea de imprimante si copiatoare, unde a redus semnificativ numarul angajatilor.
Anul acesta, compania a fost implicata intr-un scandal privind folosirea unor mijloace ilegale in incercarea de a depista sursa unor „scurgeri” de informatii catre presa.
Rivalul Dell a raportat cresteri pe plan international, in special in zona Asia-Pacific, Japonia si America Latina. Cu toate acestea, cresterea vanzarilor in zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) a fost sub cea a pietei, iar vanzarile din Statele Unite, care reprezinta peste 50% din total, au scazut cu aproape 7%.
Pentru zona EMEA, datele IDC indicau o revigorare a vanzarilor de calculatoare, dupa un trimestru secund afectat de Cupa Mondiala. Pe trimestrul al treilea, vanzarile din zona EMEA au crescut cu 10%, pe fondul inceperii sezonului scolar si a unei cereri continue de laptop-uri.