„Reprezentanti ai companiei americane IBM, au fost prezenti vineri, 28 ianuarie 2011, in Targu-Mures pentru a avansa discutiile cu primaria municipiului privind infiintarea in Romania a unui centru de excelenta in cercetare”, au anuntat oficialii primariei Targu-Mures.
In acest sens, un memorandum de intelegere este prevazut a fi semnat in cursul lunii februarie.
Negocierile privind oportunitatea deschiderii la Targu-Mures a centrului de excelenta in cercetare au demarat in luna noiembrie a anului trecut la Palatul Victoria, in prezenta premierului Emil Boc, a primarului Dorin Florea si a lui Thomas Reeves, vicepresedinte global al IBM Research. Initiativa este de asemenea sustinuta de catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, domeniul de cercetare si dezvoltare reprezentand o prioritate a mandatului ministrului Valerian Vreme.
Reprezentantii IBM au subliniat ca selectarea amplasamentului este foarte riguroasa, iar alegerea Romaniei, respectiv a municipiului Targu-Mures, s-a facut tinandu-se cont de traditia in medicina si farmacie, rezultate deosebite in cercetare, calitatea invatamantului superior, a proiectelor importante demarate la nivel local si, ulterior extinse, in principal cele in parteneriat cu SMURD si Ministerul Sanatatii.
Oportunitatea deschiderii la Targu-Mures al celui de-al 11-lea centru mondial IBM de excelenta in cercetare coincide cu strategia DigitalMures prin care municipiul isi propune sa devina un „oras stiintific de cercetare si informatica medicala” recunoscut la nivel national si international.
Primarul Dorin Florea intentioneaza sa coaguleze spatiul universitar transilvanean, reprezentat de principalele orase din aceasta arie geografica pentru a crea un pol de cercetare si inovatie capabil sa deserveasca nu doar Romania ci si intreaga zona balcanica.
Mai mult, este prevazut un amplu proces de instruire si pregatire in laboratoarele IBM din lume cum ar fi cel din Zurich sau alte centre internationale pentru specialistii romani. In viitor, acest centru va deveni un punct de atractie pentru cercetatorii romani din strainatate, dar si pentru specialistii prezenti in tara, datorita numeroaselor locuri de munca ce vor fi create.
Memorandumul de intelegere ce urmeaza a fi semnat de catre IBM Research si Primaria Targu-Mures va stabili urmatoarele masuri de implementare, respectiv evaluarea de catre IBM impreuna cu mediul universitar din Transilvania si cu autoritatile romane, a liniilor majore de cercetare in viitorul centru, dar si a investitiilor necesare.