Principalii factori care vor influenta cresterea pietei in urmatorii ani vor fi maturizarea acesteia, cresterea atractivitatii pentru jucatorii internationali precum si implementarea fondurilor structurale venite din partea Uniunii Europene, mai arata studiul IDC. Rata de crestere medie anuala pentru urmatorii ani va fi de 18%.
Piata serviciilor IT autohtona este dominata de jucatori internationali. Primii trei sunt IBM, HP si Siveco, cota de piata combinata a acestora fiind la finele lui 2006 de 35%.
Integrarea de sisteme a ocupat in 2006 ponderea cea mai mare din piata serviciilor de IT, cu un procent de 24,3%, urmata de segmentul de intretinere si instalare de hardware, cu 17,8%. Pe locul trei in 2006 s-a situat segmentul de intretinere si instalare de software, cu o cota de piata de 13,6%. IDC estimeaza ca in anii ce urmeaza cele trei categorii vor continua sa joace rolurile principale pe piata serviciilor IT din Romania.
Cerere in crestere pentru segmentul de servicii IT este asteptata sa provina din sectorul de telecomunicatii si din sectorul de servicii financiar-bancare. Companiile care activeaza pe segmentul telecomunicatiilor va trebui sa investeasca puternic in IT, pentru a reusi sa atraga si sa mentina clientii pe o piata care se apropie rapid de saturatie, spun analistii IDC. Companiile ce activeaza in domeniul financiar-bancar va trebui si ele sa investeasca in servicii IT, pentru a se alinia regulilor impuse de Uniunea Europeana si pentru a face fata concurentei din ce in ce mai mari.
„Romania va deveni o piata foarte atractiva pentru jucatorii internationali, datorita evolutiei rapide a pietei, a calificarii superioare a specialistilor in IT si a locatiei foarte avantajoase fata de pietele din vestul Europei”, este de parere Calin Mirea, analist al IDC Romania.