- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Industria IT din Romania, pe locul 40 din 64 de tari

12 Jul, 01:01 • Redactia DailyBusiness
Industria IT din Romania ocupa locul 40, cu un scor de 32,1 puncte, intr-un clasament al competitivitatii realizat de agentia de cercetare Economist Intelligence Unit (EIU).
Industria IT din Romania, pe locul 40 din 64 de tari

Romania depaseste Bulgaria, care a acumulat cu o jumatate de punct mai putin, in timp ce Turcia se afla imediat deasupra Romaniei, pe locul 39.

Romania depaseste in clasamentul competitivitatii industriei IT tari precum Rusia (locul 48 cu 28 de puncte), China (locul 49 cu 27,9 puncte) si Ucraina (locul 56 cu 23,9 puncte).

Industria cea mai competitiva apartine SUA, locul 1, cu 77,4 puncte, urmata de Japonia cu 72,7 puncte.

Acest clasament s-a realizat pe baza a 25 de indicatori, impartiti in sase categorii calitative si cantitative distincte. Acestea sunt mediul de afaceri, infrastructura IT, capitalul uman, mediul legislativ, mediul de cercetare si dezvoltare si sustinerea dezvoltarii industriei IT.

In clasament au fost incluse 64 de tari, din 7 regiuni ale lumii.

Doar 13% dintre companiile ce au retele IT le protejeaza eficient

Un alt studiu realizat de EIU evidentiaza faptul ca marea majoritatea companiilor ce au dezvoltata o structura IT complexa se tem mult mai mult de o cadere a acesteia decat de terorism sau dezastre naturale. In ciuda acestui fapt, doar aproximativ 13% dintre companii au dezvoltat un sistem de siguranta bine pus la punct pentru a evita caderea retelelor IT.

27% dintre respondenti au spus ca o cadere chiar si de cateva ore a sistemului IT din companie ar afecta puternic profitul, iar una mai lunga ar putea afecta aproape iremediabil business-ul companiei.

„Foarte multi manageri incearca sa se protejeze doar impotriva hacking-ului si virusilor. Aceasta abordare este una prea restransa, ar trebui sa priveasca totul mai in ansamblu, efectele unei caderi de tensiune sau suprasolicitare a serverelor ce pot duce la intarzierea unui proiect IT ce poate avea efecte devastatoare asupra veniturilor companiei”, a spus Rama Ramaswami, membru al Economist Intelligence Unit.

43% dintre respondenti au spus ca managementul deficitar este sursa cea mai intalnita a caderilor retelelor IT, supraevaluarea capacitatilor acestora fiind alta cauza amintita de 21% dintre respondenti.