Investitia in proiectul IPTV, incluzand fibra optica ce suporta transmiterea de fluxuri HD catre clienti s-a ridicat la 2 mil. euro, a spus pentru DailyBusiness Radu Rusu, Operations Manager iNES IPTV România.
Investitia necesara pentru ca o televiziune sa inceapa sa transmita posturi in format HD se ridicã la ordinul milioanelor de euro, în aceastã sumã fiind incluse atât echipamentele necesare implementãrii sistemului HDTV cât ºi amenajarea unor studio-uri adaptate condiþiilor de transmisie în format HD.
In prima faza, iNes-IPTV va oferi 5 canale in standardul High-Definition.
La nivel international, aceasta tehnologie a inceput sa fie dezvoltata la inceputul anilor 2000, perioada in care unii operatori au propus cateva variante de standarde HD (High-Definition), pentru introducerea lor catre pietele de nisa, interesate de o calitate superioara a transmisiei.
Desi HDTV reprezinta cel mai inalt standard de calitate, acesta va putea fi implementat de catre majoritatea televiziunilor doar dupa investitii importante. Programele sunt filmate direct in format HD, folosindu-se camere speciale.
De asemenea, difuzarea acestor programe de catre operatorii de cablu sau IP va necesita existenta unor retele extrem de performante, capabile sa suporte transportul catre utilizatori a fluxurilor de date specifice stream-urilor de HD.
„Ne-am propus ca in a doua jumatate a anului sa lansam primul pachet de programe premium de tip HDTV pe piata romaneasca, in oferta IPTV pusa la dispozitie de iNES Group”, a declarat Rusu. „Aceasta decizie vine dupa ce am observat un interes crescut al abonatilor iNES-IPTV in legatura cu noul standard HDTV. Daca in 1969 eram bucurosi sa vedem primul om pe luna in imagini alb-negru, in prezent a privi la televizor inseamna mai mult decat un mod de relaxare sau de a fi informat”, a mai spus Radu Rosu.
Standardele HDTV sunt in prezent definite de catre International Telecommunication Union. Acestea includ 1080i (1080 linii active suprapuse), 1080p (1080 linii progresiv scanate) si 720p (720 de linii progresiv scanate). Toate standardele folosesc formatul 16:9, fapt care duce in anumite cazuri la confuzia de a echivala televiziunea widescreen cu cea de tip HDTV.
Formatul HDTV este capabil sa redea „calitatea de cinematograf” din punct de vedere audio datorita faptului ca aceasta foloseste standardul Dolby Digital (AC-3) pentru a permite difuzarea surround 5.1.
Denumita si „Televiziune IP”, IPTV utilizeaza tehnici de flux video pentru a furniza programe de televiziune sau video selectate, la cerere (VOD).
Spre deosebire de transmisia pe cale aeriana sau prin cablu catre un televizor, IPTV foloseste protocolul IP ca mijloc de transport si presupune utilizarea unui IPTV set-top box pentru a decoda imaginile in timp real. In momentul in care un utilizator schimba canalul sau selecteaza un program, un nou flux de continut este transmis de la serverul operatorului direct catre set-top box-ul utilizatorului.
„La începutul acestui an, iNES IPTV a estimat o creºetere procentualã între 200% ºi 300% a numãrului de abonaþi pentru serviciul iNES – IPTV, singurul serviciu de acest gen din România. O astfel de evoluþie este una fireascã, în linie cu tendinþele pieþei de IPTV din Europa, unde se alteaptã o creºtere de 1300% pânã în anul 2009”, a spus Radu Rusu.
iNes IPTV are in momentul de fata in Bucuresti cateva sute de clienti. Pana la finele anului, oficialii companiei se asteapta ca acest numar sa se dubleze.