Scopul proiectului, intitulat Global Library, este de a oferi acces gratuit la Internet romanilor, aproximativ 75% dintre acestia neavand posibilitatea de a naviga pe Internet. Potrivit cifrelor oficiale, in medie in Romania un calculator serveste 27.000 de locuitori, dar in mediul rural raportul ajunge la un calculator la 300.000 de locuitori.
Acesta se va derula initial in cinci judete pilot – Ilfov, Hunedoara, Iasi, Salaj si Tulcea – unde vor fi dotate cu calculatoare bibliotecile judetene si opt biblioteci orasenesti sau comunale. In localitati, programul va fi desfasurat impreuna cu autoritatile locale sau cu organizatii nonguvernamentale, conform NewsIn.
Bibliotecile au fost alese in program pentru ca sunt deschise publicului larg, accesul este gratuit, iar misiunea lor principala este furnizarea de informatie.
„Am cautat institutii care erau deja infiintate, aveau o infrastructura si un personal”, a spus marti Janet Sawaya, program-officer la Fundatia Bill & Melinda Gates.
Pana la 1 decembrie, vor fi selectate cele 13 biblioteci incluse in proiectul pilot, apoi vor fi create (pana pe 14 ianuarie) centrele propriu-zise urmand procurarea echipamentelor si instruirea bibliotecarilor. Directorul programului, Paul-Andre Baran, a estimat ca centrele pilot vor fi functionale de pe 14 martie 2008.
Fundatia americana este dispusa sa finanteze proiectul pe urmatorii ani, extins pe toata tara, daca el se dovedeste viabil. Astfel, daca pot sustine proiectul pe termen lung, intre 1.500 si 2.000 de biblioteci vor fi ajutate sa achizitioneze si sa instaleze echipament electronic necesar conectarii la Internet, proiect sustinut de fondatorul Microsoft.
Numarul de calculatoare necesar va fi estimat in functie de marimea comunitatii si a spatiului disponibil. Conexiunea la Internet si amenajarea spatiului unde va functiona centrul de Internet vor fi insa platite de autoritatile locale.
Reteaua de biblioteci publice este destul de raspandita in Romania, a spus Doina Popa, directoarea Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si a Bibliotecilor Publice din Romania. Astfel, la peste 3.000 de unitati administrativ – teritoriale exista 2.933 de biblioteci functionale, care ofera servicii publice gratuite.
In ceea ce priveste calculatoarele din bibliotecile publice, exista insa un mare decalaj intre Romania si tarile dezvoltate, dar si in interiorul tarii, intre zona rurala si cea urbana.
In tara exista in prezent peste 2.900 de biblioteci publice, care dispuneau in total in 2006 de 1.160 de computere pentru utilizatori, dintre care doar o parte mica sunt conectate la Internet. Cele mai multe calculatoare se gaseau in mediul urban, iar doar 33 erau in bibliotecile comunale. De asemenea, numai 17% din populatie este inscrisa la bibliotecile publice.