„Orice produs care se comercializeaza intr-o tara membra a UE, cum este cazul iPhone-ului care va fi disponibil in tari precum Anglia si Germania, poate fi importat si comercializat in orice tara membra a UE in mod liber, de catre orice operator economic, retailer sau distribuitor. Nu e nimic ilegal sau gri in asta, nu ai nevoie de nici o aprobare a producatorului sau a unui reprezentant al acestuia”, a spus un reprezentant al retailerului IT&C.
Telefonul este disponibil intr-un stoc limitat, de 100 de bucati, clientii fiind serviti in functie de ordinea comenzilor. Marketonline.ro ofera garantie de 24 de luni.
Oficialii companiei au subliniat ca au importat telefoanele ca urmare a interesului manifestat de mai mult de 50 de oameni in ceea ce priveste achizitionarea unui iPhone.
Anterior, oficialii IRIS, unicul distribuitor autorizat cu drepturi de promovare si comercializare a produselor Apple in Romania, au declarat ca intrarea si comercializarea iPhone in tara se realizeaza printr-o filiera ilegala, cumparatorii telefonului urmand sa nu beneficieze de nici o protectie din partea Apple.
De asemenea, IRIS a sesizat grupul Apple Europe in legatura cu aceasta situatie, a spus anterior pentru DailyBusiness Andrei Dumitrel, manager de vanzari. De altfel, el a adaugat ca Apple a inceput sa produca in SUA o un nou software pentru iPhone, care odata instalat pe telefon va bloca toate unitatile decodata, reducand cu 90% capacitatea de folosire a acestuia.
Totodata, oficialii retailerului online eMag au subliniat ca vor pune la dispozitia clientilor iPhone-ul „doar in momentul in care produsul isi va face intrarea pe piata, in mod legal, nemodificat si cu acordul Apple”.
„Consideram ca vanzarile actuale din Romania se incadreaza in categoria ‘piata neagra’ deoarece asupra terminalelor s-a intervenit prin tehnici de piraterie software pentru a putea fi folosite. Acest lucru este recunoscut si de comercianti, care indruma clientii sa nu incerce sa contacteze producatorul prin intermediul terminalului, pentru ca acesta va fi blocat”, a declarat Lucian Condruz, director product management eMAG.
In Romania, iPhone se vinde deja prin cel putin 3 magazine. Pe langa Marketonline.ro, la inceputul saptamanii, compania clujeana Arobs a inceput sa vanda in Romania telefoane Apple iPhone la pretul de 600 euro (circa 2.000 lei), decodate pentru a functiona in retelele de telefonie mobila locale. De asemenea, telefonul este disponibil si in cadrul magazinului online 123GSM.ro, la pretul de 579 euro (echivalentul a circa 1.960 lei). Oficialii 123GSM nu au putut fi contactati de DailyBusiness pentru mai multe detalii.
In SUA, telefonul iPhone cu capacitate de stocare de 8GB se vinde la 400 $, echivalentul a circa 940 lei.
iPhone are un singur buton, iar in rest toate comenzile se fac prin atingerea ecranului. Telefonul poate reda muzica, inregistrari video si audio, videoclipuri si se poate conecta la Internet printr-o placa de retea wireless.