- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Jocurile video \”la moda\” si cele ieftine cresc piata romaneasca cu 80%

30 Apr, 06:00 • Redactia DailyBusiness
Piata romaneasca de jocuri video, care va creste cu 80% pana la 7,5 mil. euro, va fi sustinuta puternic anul acesta de vanzarile de jocuri ieftine si de cele din gama multiplayer online, precum World of Warcraft, spun reprezentanti din industrie.
Jocurile video \la moda\ si cele ieftine cresc piata romaneasca cu 80%

Valoarea pietei de jocuri video in 2007 va fi de 7 – 7,5 mil. euro,o crestere cu aproximativ 80% fata de 2006, au spus oficiali ai companiei importatoare si distribuitoare de jocuri Best Distribution din grupul RTC, care opereaza magazinul online de jocuri video Gameshop.ro si asigura distributie pentru magazinele Diverta.

In anul 2006, piata jocurilor video a avut o valoare aproximativa de 4 mil. euro.

Anul trecut, Best Distribution a inregistrat o cifra de afaceri de 3 milioane de euro, realizata doar din vanzarile si distributia de jocuri video. Pentru 2007 compania estimeaza o cifra de afaceri de 4,5 milioane euro, a spus pentru DailyBusiness Michael Allardin, director general al Best Distribution.

Pentru acest an, magazinul online Gameshop.ro tinteste vanzari in valoare de aproximativ 400.000 euro, ceea ce reprezinta o crestere cu aproximativ 80% fata de anul trecut, a spus Razvan Amzu, online manager la Gameshop.ro.

In ciuda nivelului de piraterie ridicat, estimat pentru segmentul jocurilor la aproximativ 85-90%, „potentialul pietei este in continuare foarte mare”, a adaugat Amzu.

[quote=Michael Alardin, director Best Distribution]O scadere a pirateriei cu 10% ar duce la o vanzare dubla de jocuri originale[/quote]

„Pirateria a inregistrat o scadere in ultimii ani, prin eforturile sustinute de colaborare cu reprezentantii legali ai producatorilor in tara noastra, precum si cu autoritatile romane. Piata de jocuri inregistreaza cresteri spectaculoase si tendintele pietei arata o evolutie sustinuta si pentru urmatoarea perioada”, a continuat Amzu, subliniind ca odata cu dezvoltarea comertului online, a infrastructurii de transport precum si a jocurilor de tip multiplayer prin internet, clientii se vor orienta din ce in ce mai mult asupra achizitionarii jocurilor originale prin intermediul magazinelor online.

„In fiecare an se inregistreza cresteri semnificative ale vanzarilor de jocuri originale, datorita deschiderii de centre comerciale, hypermarketuri, lanturi de magazine IT, dar si datorita cresterii puterii de cumparare a romanilor”, a completat Dragos Florea, director de vanzari al companiei de import si distributie de jocuri video Monosit.

Numai pe partea jocurilor video, anul trecut Monosit a avut o cifra de afaceri de 600.000 euro, anul acesta Florea prevazand o cifra de afaceri de cel putin 850.000 euro, aceasta in conditiile in care 75% din cifra de afaceri a companiei o reprezinta jocurile de PC si console.

Cifra totala de afaceri a Monosit, incluzand si soft-ul educational/utilitar (20%) si echipamentul IT (5%) va ajunge la 1,1mil. euro, fata de valoarea de 800.000 euro inregistrata in 2006, a spus Florea.

Jocurile in Romania, mai ieftine?

Comparativ cu tarile vestice, pretul jocurilor video comercializate in Romania difera in functie de mai multi factori, cei mai importanti fiind pretul de achizitie de pe piata externa precum si existenta sau nu a unui contract intre respectiva firma producatoare si un partener roman, a spus Florea.

Avand in vedere raportul inca defavorabil al veniturilor din Romania fata de tarile dezvoltate din Uniunea Europeana, este in interesul distribuitorilor de jocuri autohtoni sa incerce sa minimalizeze preturile jocurilor video.

Traducerea unor manuale si a copertilor in limba romana inseamna ca jocurile pot fi ambalate in Romania, ceea ce a dus la scaderea preturilor pe raft si concomitent la cresterea vanzarilor pentru jocuri ca Caesar 4, care se comercializeaza cu pret incepand de la 80 lei.

Anul trecut, romanii interesati de achizitionarea jocurilor originale au cheltuit in medie 300 lei (85 euro).

Jocurile ce se vand foarte bine sunt si cele din gama budget, cu pret incepand de la 18 lei, precum si jocurile massive multiplayer online (MMORPG), in genul World of Warcraft care a adus Gameshop.ro, de exemplu, vanzari de 1.000 de produse intr-o singura zi.

Datorita prezentei inca puternice a pirateriei pe acest segment, raportul pe piata al jocurilor este de aproximativ 70% pentru jocurile PC si de 30% pentru cele pe console. Acest lucru se datoreaza si faptului ca jocurile originale pot avea reduceri fata de pretul producatorului cu pana la 30%, in timp ce majoritatea jocurilor ce au ca suport console se vand la pretul producatorului.

Astfel, in 2006 Best Distribution a vandut 185.000 de jocuri, dintre care 75% jocuri pe platforma PC si doar 25% pentru console. Pentru 2007, Best Distribution estimeaza ca va vinde 210.000 de jocuri

Ca top al celor mai bine vandute jocuri, utilizatorii romani au, in mare, aceleasi preferinte ca si cumparatorii din tarile vestice, pe primul loc la vanzari situandu-se MMORPG-ul World of Warcraft si expansion-set-ul aparut pe piata in ianuarie, urmat de jocuri precum The Sims 2 si Fifa 2007.

Jocurile vandute in Magazinele Diverta reprezinta 7% din vanzarile totale, dupa carti reprezentand cele mai cautate produse. Allardin a precizat ca acest an se asteapta ca jocurile pentru PC si console sa atinga 10% din vanzarile totale Diverta, dupa ce in 2006 jocurile au inregistrat doar 3-4% din totalul vanzarilor.

In SUA, conform unui studiu realizat de compania de cercetare de piata NPD, vanzarile de jocuri au crescut cu 18% in 2006 fata de 2005, ajungand pana la valoarea de 13,5 mld. $. Aceasta crestere s-a datorat in primul rand noilor console lansate de Sony si Nintendo.

La nivel mondial, valoarea totala a pietei de jocuri video a atins 18 mld. dolari in 2004, iar pana in anul 2010 valoarea este estimata sa ajunga la 26 mld. dolari.