- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

La insistentele UE, Romania acorda prin lege independenta politica si financiara autoritatii telecom

26 May, 17:26 • Redactia DailyBusiness
Senatul Romaniei a adoptat o lege in urma careia arbitrului pietei telecom, ANCOM, i se acorda independenta politica, independenta financiara si i se asigura continuitatea conducerii pentru cel putin un intreg mandat, a anuntat Ministerul Comunicatiilor. Legea, aprobata de Parlament, vine ca urmare a sesizarilor repetate din partea Comisiei Europene care considera ca Autoritatii nu i se respecta independenta.
La insistentele UE, Romania acorda prin lege independenta politica si financiara autoritatii telecom

Forma agreata in discutiile cu Comisia Europeana prevede 3 principii care sunt prevazute in lege.

– independenta politica prin controlul efectuat de Parlamentul Romaniei;
– independenta financiara prin asigurarea conditiilor unei bune functionari a Autoritatii;
– asigurarea continuitatii conducerii pentru cel putin un intreg mandat.

In continuare, legea va fi trimisa presedintelui spre promulgare, au spus oficialii Ministerului Comunicatiilor pentru DailyBusiness.ro. „Este doar o formalitate, va mai dura intre o saptamana si o luna”, a spus Ionut Negrescu, specialist in afaceri europene si relatii internationale in cadrul ministerului.

Oficialii Ministerului Comunicatiilor, care au participat la negocierile cu Comisia Europeana, considera ca prin adoptarea acestei legi Romania si-a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul art. 3 din directiva-cadru.

Cea mai recenta solicitare din partea Comisiei Europene a fost in data de 7 mai 2010, cand autoritatea europeana s-a aratat preocupata de lipsa unui cadru legislativ stabil care sa garanteze independenta autoritatii de reglementare ANCOM.

De asemenea, la data de 29 ianuarie 2009 Guvernul Romaniei a primit o scrisoare de punere in intarziere privind lipsa de independenta a ANCOM si incalcarea art. 3 din Directiva 21/2002 privind un cadru comun de reglementare pentru retelele si serviciile de comunicatii electronice. Ca urmare a acestei scrisori a avut loc, pe data de 17 februarie, la Praga, cu prilejul Conferintei ministeriale din domeniu, o intalnire cu comisarul european Viviane Reding si cu directorul general Fabio Colasanti, unde s-au agreat principiile care au stat la baza noii organizari a Autoritatii de reglementare.

Istoria implicarii politicului in functionarea autoritatii telecom a inceput din septembrie 2008 cand ANRCTI a fost desfiintata peste noapte si s-a infiintat ANC, sub o alta conducere. Cititi mai multe aici.

Urmărește Daily Business pe Google News