- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Licitatia pentru acoperirea Bucurestiului cu fibra optica, amanata o luna

23 Jul, 13:30 • Redactia DailyBusiness
Licitatia pentru desemnarea executantului retelei de fibra optica din Capitala, care initial trebuia sa aiba loc luni, a fost amanata pentru 14 august deoarece mai multe firme au solicitat timp pentru a include si Centrul Istoric in proiect, a declarat Alexandru Radu, director in Primarie.
Licitatia pentru acoperirea Bucurestiului cu fibra optica, amanata o luna

Radu, care este director executiv in Directia Generala de Infrastructura si Servicii Publice (DGISP), a afirmat ca a luat aceasta decizie impreuna cu primarul general, la cererea mai multor firme care au cumparat caietul de sarcini si care au motivat ca vor sa poata include in proiectele lor si zona centrului Centrul Istoric, conform NewsIn.

Oficialul municipal a mai relatat ca a avut o intalnire cu reprezentantii societatilor care au cumparat caietele de sarcini si cu cei ai firmei care se ocupa de reabilitarea Centrului Istoric, iar acestia din urma au pus la dispozitie toata documentatia referitoare la lucrarile pe care le desfasoara in aceasta zona. Astfel, potrivit lui Radu, castigatorul licitatiei pentru acest proiect, denumit Netcity, va putea sa isi coreleze lucrarile cu cele ale firmei Sedesa, care efectuaza lucrarile de modernizare din Centrul Istoric.

Radu a mentionat ca pana in prezent un numar de 22 de firme au cumparat caietul de sarcini pentru acest proiect si exista posibilitatea ca numarul acestora sa creasca.

Licitatia pentru desemnarea executantului retelei de fibra optica la nivelul Capitalei trebuia sa aiba loc inca de la inceputul acestui an, insa primaria a decis ca aceasta sa se repete, din cauza noii legi a achizitiilor publice, care contine alte proceduri, ce au condus la modificarea documentatiei.

Proiectul retelei magistrale de fluxuri informationale din Bucuresti, care are trei etape de executie, ar urma sa fie finalizat in opt ani. In primii doi ani va fi gata prima etapa, care presupune construirea unei retele in zona centrala a Capitalei, pe circa 1.200 de strazi si care necesita o investitie de 94 mil. euro din partea partenerului privat al primariei. Cea de-a doua etapa, care va fi gata tot in doi ani, presupune implementarea de retea de fibra optica pe celelalte aproximativ 5.300 de strazi din Capitala. Extinderea retelei in intreaga zona metropolitana, ultima etapa, va dura patru ani.

Netcity va implementa conceptul „fiber to the home”, adica un sistem deschis de servicii cu o viteza de minimum 1 Gbps la beneficiar. Primaria isi propune, astfel, sa creeze premisele includerii telecomunicatiilor din Bucuresti in cadrul serviciilor publice, punand bazele „societatii informationale” la nivelul Bucurestiului.

In ceea ce priveste rolul pe care il va detine Primaria Capitalei in cadrul proiectului, acesta va fi unul de control, iar societatea care va fi infiintata de investitorul ales in urma licitatiei va deveni administratorul proiectului.

La inceputul lui iulie, municipalitatea se arata dispusa, in cazul in care niciunul dintre participantii la licitatie nu indeplineste conditiile prevazute in caietul de sarcini, sa realizeze prin efort propriu proiectul Netcity, dupa cum declara atunci pentru NewsIn Alexandru Radu. El mai spunea atunci echipa din primarie si consultantii care au elaborat proiectul au impus conditii dure participantilor la licitatie pentru a preveni un eventual contract care s-ar dovedi pagubos, precum cel cu Apa Nova.

In cadrul viitorului parteneriat public – privat pentru realizarea unei retele de fibre optice, primaria va pune la dispozitie domeniul public, in timp ce partenerul va asigura finantarea, proiectarea, executia, administrarea si dezvoltarea retelei metropolitane. Parteneriatul va dura 49 de ani.