Formatul Open XML al Microsoft este un standard de codare a fisierelor de tip Word, Excel, Powerpoint, creat pentru a unifica diferitele standarde existente pe piata pentru acest gen de documente.
Societatea OpenDoc, printre ai carei membri se numara Google si Sun, si care sustine un format rival (ODF), a publicat pe site-ul propriu rezultatele votului comisiilor legislative europene in vederea stabilirii formatului pentru aceste tipuri de documente, iar 86% din organismele legislative ale tarilor europene au votat pentru adoptarea standardului sustinut de Microsoft.
Cu toate acestea, societatea OpenDoc sustine ca standardul Open XML nu este suficient de avansat pentru a fi standardizat de catre International Standards Organization (ISO).
Oficialii Microsoft au salutat rezultatul votului, spunand ca se creeaza sanse egale pentru Open XML in lupta cu alte formate.
Suporterii formatului Open Document Format (ODF), standard aprobat de ISO, au spus ca existenta a multiple formate pentru documente contrazice ideea de standardizare in domeniu si ofera posibilitatea companiei americane sa-si intareasca dominatia pe piata mondiala de IT&C.
„Open XML se adauga formatelor PDF, HTML si ODF in lumea electronica, oferind posibilitatea de alegere pentru utilizatori”, a replicat Tom Robertson, presedinte al diviziei de interoperabilitate a Microsoft. „Controlul specificatiilor pentru acest format se transfera in mainile comunitatii”, a mai spus acesta.
Intr-o sesiune de vot desfasurata in septembrie in cadrul organziatiei europene a standardelor (ECMA), Microsoft pierduse in lupta pentru standardizarea formatului Open XML.
Statele Unite, Marea Britanie, Germania si Japonia au aprobat formatul Open XML in timp ce China, India si Rusia l-au respins.
Cele 6.000 de pagini continand codul sursa al Open XML au fost verificate in timpul procesului de catre comisiile legislative europene.
ODF are doar 860 de pagini de cod sursa, aceasta diferenta fiind cauza principala pentru care sustinatorii ODF spun ca nu poate exista interoperabilitate intre cele doua formate.