Ei au facut aceasta declaratie dupa ce mai multi ani au fost supusi presiunilor exercitate atat de autoritatile europene, cat si de clientii si concurentii companiei.
Oficialii Microsoft si-au luat angajamentul ca vor pune la dispozitia concurentei informatii care vor ajuta companiile rivale sa faca produsele lor mult mai compatibile cu sistemele de operare Windows. Miscarea vine ca urmare a incercarilor Microsoft de a stopa chemarile in judecata care au fost inaintate in ultimii ani.
Microsoft a fost actionat in instanta, atat de autoritatile UE cat si de alte companii, fiind acuzata de concurenta neloiala si ascunderea de informatii.
Oficialii companiei au precizat de asemenea ca vor scadea radical preturile pentru patente, pentru toate companiile interesate in achizitionarea acestora. Microsoft a anuntat ca va pune la dispozitia competitiei peste 30.000 de pagini de documentatii privind sistemele de operare Windows. Acestea erau in trecut disponibile numai unui numar foarte limitat de companii, a scris New York Times.
Oficiali ai Microsoft au declarat joi ca vor continua astfel de actiuni, pentru a acoperi toate cererile Comisiei Europene. Oficiali ai UE au replicat insa ca Microsoft a mai facut in trecut astfel de promisiuni si ca miscarea de joi nu a rezolvat una dintre probleme cele mai importante – faptul ca toate produsele companiei sunt unite si interdependente, lasand putin loc software-ului creat de competitie.
Cu toate acestea, miscarea de joi a Microsoft apropie compania de trendul general adoptat de mai multe corporatii cu activitati online, precum Google sau Facebook, de a permite crearea de noi programe folosindu-se de parti existente ale altor aplicatii.
Oficialii Microsoft au spus ca utilizatorii din intreaga lume cer ca toate sistemele sa fie compatibile, indiferent daca ruleaza Windows sau sistemul de operare Linux. Utilizatorii vor, de asemenea, sa poata trimita informatii usor intre sisteme.
Steve Balmer, directorul executiv al Microsoft, a declarat ca impactul financiar al deciziei luate joi va fi unul „relativ mic”, dar a admis ca Microsoft ar putea pierde din cota de piata.
„Succesul pe termen lung al Microsoft va depinde de capacitatea companiei de a oferi utilizatorilor software deschis utilizatorilor si servicii flexibile”, a declarat Balmer.
Microsoft a fost criticata pentru ca a impiedicat competitia sa se extinda, prin incorporarea unor programe precum MediaPlayer in sistemul de operare Windows si prin nepublicarea detaliilor pe care companiile concurente ar fi trebuit sa le cunoasca, pentru ca produsele lor sa fie compatibile 100% cu sistemul de operare.
Oficialii Microsoft au spus ca, urmare a deciziei de joi, producatorii de software vor putea crea mult mai usor o aplicatie de e-mail similara cu Office Outlook.
Companiile concurente vor avea acces la aceleasi informatii pe care le foloseste si Microsoft pentru a se lega la serverul Exchange al Microsoft, pe care cel mai mare producator de software il foloseste pentru mentinerea si rularea programului Office Outlook.