Dupa ce, pe 25 iunie, textul regulamentului va fi adoptat de statele membre, iar pe 29 iunie va fi publicat in monitorul oficial al UE, noile tarife de roaming din Uniunea Europeana ar urma sa intre in vigoare.
Conform actului normativ, tariful unui minut de convorbire in regim roaming nu va putea fi mai mare de 49 de eurocenti (fara TVA) pentru apelurile efectuate si 24 de eurocenti pentru apelurile primite. Aceste plafoane vor fi reduse treptat pana la 46, respectiv 22 de eurocenti in al doilea an si la 43, respectiv 19 eurocenti in cel de-al treilea an de la intrarea in vigoare a Regulamentului.
Noul regulament privind tarifele de roaming in UE, ce va fi votat astazi la reuniunea Consiliului pentru Transporturi, Telecomunicatii si Energie al UE, va fi obligatoriu pentru toate cele 27 de state membre ale Uniunii si nu va afecta tarifele de roaming cu celelalte tari din afara UE.
Romania va semna noul regulament de roaming, se arata intr-un comunicat al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.
„Regulamentul privind reglementarea tarifelor de roaming [..] aduce beneficii consumatorilor, protejandu-i impotriva unor tarife excesive de utilizare a serviciilor de roaming, permitand in acelasi timp dezvoltarea sectorului de comunicatii si promovarea concurentei pe piata telefoniei mobile”, se arata in comunicat.
Trei luni, perioada de gratie
Abonatii vor primi de la operatori informatii privind costul actual al roamingului potrivit abonamentului pe care il detin, precum si noul model, cu preturile care nu vor trece de plafonul garantat de tariful convenit la nivel european.
Utilizatorii vor avea la dispozitie o perioada de trei luni de zile in care vor decide daca vor sa ramana la tarifele actuale sau sa treaca la tariful UE. Daca nu au optat in cele trei luni de zile, consumatorii cu abonament standard vor fi trecuti automat la eurotarif. Pe de alta parte, consumatorii care au abonamente care le ofera conditii speciale pentru apelurile in roaming vor ramane la acestea.
Conform organizatiei mondiale a operatorilor de telefonie mobila GSM Association, piata roaming a tarilor membre UE este estimata la valoarea de 8,53 mld. euro, echivalentul a 5,7% din incasarile industriei telefoniei mobile. Costurile serviciilor de roaming afecteaza in mod direct 147 mil. cetateni UE, din care 110 mil. sunt oameni de afaceri si 37 mil. turisti.