- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, suspendat din functie

11 Jun, 14:05 • Redactia DailyBusiness
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, a fost suspendat luni, din functie, de catre presedintele Traian Basescu, urmare a inceperii urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational.
Ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, suspendat din functie

Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretul de suspendare a lui Zsolt Nagy (UDMR) iar decretul a fost trimis spre publicare la Monitorul Oficial al Romaniei, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Decizia sefului statului a avut la baza concluziile raportului intocmit de Comisia speciala instituita pentru analiza plangerilor penale referitoare la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre ministrul Zsolt Nagy.

Zsolt Nagy este al doilea ministru suspendat, dupa fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu.

Nagy, audiat la Parchetul General

Ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, a fost audiat luni la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul privatizarilor strategice in care procurorii DIICOT i-au adus deja la cunostinta ca au inceput urmarirea penala impotriva sa. Nagy a refuzat sa faca declaratii pe marginea deciziei presedintelui Traian Basescu de a-l suspenda din functie.

La prima intrevedere cu procurorii, din 21 mai, Zsolt Nagy a afirmat insa ca se considera nevinovat. „Sunt nevinovat dar, spre deosebire de altii, eu nu am incredere in institutiile statului”, a declarat atunci Nagy.

El a mai afirmat atunci ca nu ii este teama ca va fi suspendat, cu atat mai mult cu cat „raportul comisiei de la Cotroceni a aratat clar ca nu sunt indicii care sa ateste comiterea unor fapte penale”.

Dosarul privatizarilor strategice

Zsolt Nagy este acuzat de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si de tradare prin transmitere de secrete, ambele in concurs. Aceste fapte aduc atingere singurantei nationale, considera procurorii.

In dosarul privatizarile strategice, bulgarul Stamen Stancev (39 de ani), americanul de origine rusa Vadim Benyatov Don (41 de ani), cehul Michael Susak (42 de ani) si Mircea Calin Flore (30 de ani) sunt acuzati de spionaj si de constituirea unui grup infractional organizat, care actiona in mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si de concurenta neloiala.

Mircea Calin Flore si Michal Susak sunt cercetati in lipsa de procurorii DIICOT, ambii locuind in afara Romaniei. In dosar mai sunt cercetati turcul Oral Mustafa (38 de ani), functionarii ministeriali Mihai Dorinel Mucea (59 de ani), fost adjunct al sefului OPSPI, Mihai Radu Donciu (51 de ani), consilier al ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Robert Marius Neagoe (31 de ani).

In referatul procurorilor de caz, Doru Cristescu si Ciprian Nastasiu, apar informatii privind rolul pe care l-ar fi jucat ministrul comunicatiilor in reteaua de spionaj a lui Stamen Stantchev. Ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, ar fi avut, printre altele, sarcina „de a verifica tot timpul daca membri grupului (Stantchev – n.n.) sunt monitorizati in ceea ce priveste convorbirile telefonice”, se spune in referatul pentru prelungirea mandatelor de arestare preventiva al unora dintre membrii grupului.

In aceslasi referat, se arata ca ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy, „prin acte de complicitate intelectuala si materiala”, a facut posibila „realizarea scopului tintit de gruparea infractionala organizata cu caracter transnational”.

Ministrul Zsolt Nagy mai este banuit ca ar fi incuviintat scurgerile unor informatii secrete catre reteaua de spionaj a lui Stamen Stantchev. Este vorba despre informatii care ar fi favorizat castigarea unor licitatii pentru consultanta sau privatizarea unor societati – Radiocomunicatii SA, Posta Romana si Romtelecom.

In acelasi dosar, fostul ministru al economiei, Codrut Seres, este acuzat de procurorii DIICOT, in dosarul privatizarilor strategice, ca ar fi servit interesele retelei lui Stamen Stantchev in mai multe cazuri, de la privatizari controversate, pana la acordarea de contracte de furnizare a energiei la pret preferential.

Nagy se considera nevinovat

„Ma intilnesc cu foarte multa lume”, a spus Nagy, atunci cand a fost intrebat de legaturile cu bulgarul Stamen Stanchev, Vadim Benyatov si ceilalti inculpati din dosarul privatizarilor strategice.

Pe 21 mai, la prima intalnire cu procurorii, ministrul Nagy declara ca nu se teme de suspendare: „Nu mi-e teama de nimic”. El a adaugat ca i-ar placea sa creada in institutiile statului, dar nu poate face acest lucru.

Piata romaneasca de IT&C a atins anul trecut 4,82 miliarde de euro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ungaria mizează pe BMW și BYD pentru a salva economia în 2024, în ciuda recesiunii din trimestrul 3!
Ungaria mizează pe BMW și BYD pentru a salva economia în 2024, în ciuda recesiunii din trimestrul 3!
Vești proaste pentru români, valul de scumpiri va continua până în 2026. Prețurile polițelor RCA se majorează din nou: ”Tarifele cresc cu cel puțin 30 %”
Vești proaste pentru români, valul de scumpiri va continua până în 2026. Prețurile polițelor RCA ...
România se apropie de intrarea în Schengen. Negocieri finale cu Austria, Predoiu anunță progrese
România se apropie de intrarea în Schengen. Negocieri finale cu Austria, Predoiu anunță progrese
O studentă din Alba a dat lovitura cu o afacere inedită. Bacademia, proiectul care îi ajută pe elevi să promoveze mai ușor examenul maturității
O studentă din Alba a dat lovitura cu o afacere inedită. Bacademia, proiectul care îi ajută pe elevi ...
Frații Păvăl de la Dedeman colaborează cu BCR. Clienții băncii pot primi până la 200.000 de lei finanțare
Frații Păvăl de la Dedeman colaborează cu BCR. Clienții băncii pot primi până la 200.000 de lei ...
Cârnatul Dubai, noua senzaţie virală pe internet. Ce este, de fapt, Dubai-Wurst şi ce conţine
Cârnatul Dubai, noua senzaţie virală pe internet. Ce este, de fapt, Dubai-Wurst şi ce conţine
Arobs, liderul IT pe Bursa de Valori București, raportează un profit de 16 milioane de lei, în scădere cu 42% față de anul trecut!
Arobs, liderul IT pe Bursa de Valori București, raportează un profit de 16 milioane de lei, în scădere ...
Meseria cea mai căutată pe piaţa muncii. Salariul este 10.000 de lei, cursurile costă 1.200 de lei şi durează cinci luni
Meseria cea mai căutată pe piaţa muncii. Salariul este 10.000 de lei, cursurile costă 1.200 de lei ...
Averile candidaților la prezidențiale 2024. Lingouri de aur și un candidat fără niciun venit declarat!
Averile candidaților la prezidențiale 2024. Lingouri de aur și un candidat fără niciun venit declarat!
Cât te costă o centrală termică în 2024. Prețurile explodează. Dispozitivul și montajul îți golesc buzunarele
Cât te costă o centrală termică în 2024. Prețurile explodează. Dispozitivul și montajul îți ...
Lovitură cruntă pentru pensionarii din România. Contribuțiile lor nu mai sunt recunoscute integral!
Lovitură cruntă pentru pensionarii din România. Contribuțiile lor nu mai sunt recunoscute integral!
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează tendinţa integrării AI în procesul de aplicare
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează ...
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, promulgată de președintele Iohannis.
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, ...
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le primesc de Crăciun
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le ...
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de ...
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi