Rating-ul B3 Corporate Family Rating (CFR) obtinut de Telemobil reflecta, pe de-o parte, potentialul de dezvoltare al pietei de telecomunicatii din Romania, care are o crestere puternica a Produsului Intern Brut (PIB) fata de alte state europene si o extindere redusa a liniilor de telefonie fixa, de doar 20%, concentrata in zonele urbane, informeaza NewsIn.
Acest lucru inseamna oportunitati atractive in segmentul de telefonie mobila, scrie Moody’s.
Pe de alta parte, rating-ul acordat indica avantajul competitiv pe care il detine compania, datorita unei combinatii a beneficiilor de propagare si eficienta a retelei, asociate cu banda de 450 de MHz si capacitatea ridicata a licentei 3G primite recent.
Evaluarea agentiei de rating mai reflecta: concentrarea Telemobil pe segmentul de plata prin posta al pietei, faptul ca grupul a obtinut profit in 2006, cu toate ca achizitia licentei 3G si dezvoltarea retelei vor atrage pierderi in 2007 si 2008, performantele conducerii in construirea unei afaceri profitabile si gradul de sustinere din partea actionarilor, datorat importantei strategice a Telemobil, atat pentru Qualcomm, cat si pentru compania Saudi Oger.
Pe de alta parte rating-ul CFR B3 ia in calcul mai multi factori, printre care urmatorii: dimensiunea redusa a companiei fata de alte grupuri de telecomunicatii de pe piata si elementele de riscuri tehnologice, avand in vedere ca Telemobil este singurul operator CDMA din Romania, motiv pentru care nu obtine venituri din roaming de la clientii GSM.
Adoptarea in masa pe piata a serviciilor companiei este impiedicata de pretul mare al dispozitivelor, fata de cele pentru GSM. Mediul foarte concurential din Romania constituie un alt element de amenintare, deoarece pe piata opereaza doua companii foarte puternice, mult mai mari si cu o capitalizare superioara, Vodafone si Orange si un operator low-cost de succes, Cosmote.
Telemobil este slab pozitionata in categoria sa de rating, ceea ce reflecta riscurile nascute de nivelul ridicat de indatorare al companiei si structura agresiva de capital, coroborata cu un nivel ridicat al riscului afacerii, provenind din natura foarte competitiva a mediului si dintr-un element de risc tehnologic.
Moody’s estimeaza ca Telemobil sa-si imbunatateasca pozitia in cadrul categoriei de rating B3, pe masura ce planul strategic de capitalizare pe baza licentei 3G este executat si compania isi aplica planul de rascumparare a datoriei.
Cu toate acestea, compania poate fi retrogradata in cazul in care nu obtine succes in urmatoarea perioada, de 6 pana la 12 luni, in executarea planului de afaceri. O evolutie mai slaba a companiei poate duce la o intarziere in revenirea la profit, mai scriu specialistii de la Moody’s.
Rating-ul (P)B3, pentru facturile asigurate de 125 milioane de dolari se pozitioneaza la acelasi nivel ca CFR, reflectand faptul ca imprumuturile sunt cea importanta parte a datoriei in structura de capital.
Agentia de rating a atribuit Telemobil si un rating B2 pentru folosirea unei rate de recuperare familiala de 35%, datorita lipsei de datorii bancare din structura. Rata de 35% mai reflecta si inregistrarile limitate din Romania referitoare la intarirea drepturilor creditorilor, mai ales a celor asigurati.
Telemobil isi are sediul in Romania si este al patrulea distribuitor de servicii de telecomunicatii wireless din tara, dupa numarul de abonati. De asemenea, compania este singurul operator al unei retele CDMA 450 din Romania.
Telemobil ofera servicii vocale wireless, text si WLL sub marca Zapp. Compania, detinuta indirect si in mod egal de catre Qualcomm Incorporated si Saudi Oger, a generat, in 2006, venituri de 125 milioane de dolari si un profit brut de 18 milioane dolari, mai scrie Moody’s.