Pierderile totale includ intreruperea activitatii economice, afectarea imaginii si utilizarea ineficienta a resurselor umane.
Ca efect direct al reducerii productivitatii de pe urma atacurilor electronice, pierderile s-au ridicat la cel putin 8 mil. euro.
Nu mai putin de 82% dintre companiile romanesti se confrunta cu atacuri zilnice de tip spyware (programe care incearca sa adune date confidentiale – n.r.). Dintre acestea, aproximativ 13% sunt tinta predilecta a atacurilor spyware semnificative, cu peste 50 de atacuri pe zi. Fenomenul spyware tinde sa depaseasca virusii informatici sub raportul gravitatii incidentelor, scopul urmarit de autorii de spyware fiind furtul de informatii.
2006, un an original
Anul trecut a fost primul din ultimele doua decenii in care virusii informatici au fost o amenintare secundara in securitatea IT, fiind depasiti de alte forme de atacuri, care au ca principal scop profitul autorilor,
„In 2006 s-a inregistrat o recrudescenta masiva a atacurilor de tip spyware si spam, pana la cote insuportabile. Atacurile de tip furt de identitate (phishing) s-au inmultit si ele si exista deja foarte multe tipuri complet noi de amenintari electronice, apararea contra multor dintre ele necesitand mai mult decat un simplu program antivirus”, se arata in raportul Gecad Net.
Una dintre cele mai ingrijoratoare tendinte in 2006 a fost inmultirea vulnerabilitatilor in principalele sisteme de operare si aplicatii. Astfel, Microsoft a anuntat 140 de vulnerabilitati in 2006 pentru sistemele si aplicatiile sale, in timp ce pentru restul sistemelor de operare si aplicatiilor principale s-au inregistrat peste 90 de vulnerabilitati importante. Acest lucru a pus o presiune deosebita pe responsabilii tehnici din companii, cu precadere din cauza faptului ca orice patch de securitate trebuie verificat si implementat cu grija in retelele corporatiste.
Daca spamul reprezinta in mod obisnuit circa 80% din mesajele care ajung pe serverele unei companii, in Romania, 38% dintre toate mailurile care circula in interiorul organizatiilor sunt considerate a fi tot spam, mesaje fara legatura cu afacerea in sine (glume, barfe etc.). Efectele acestui al doilea tip de spam sunt discutabile, insa companiile trebuie sa isi defineasca norme clare de conduita care sa regleze acest fenomen.
Gecad Net furnizeaza sub brandul Sentinet servicii de securitate IT. Gecad Net este parte a grupului Gecad.