„Exista un contract cu autoritatile nationale si regionale si suntem dispusi la un dialog. Obligatiile stipulate in contract privind subventiile publice au fost respectate, Nokia informand autoritatile in timpul stabilit”, au declarat reprezentanti din cadrul companiei, citati de presa internationala.
Productia Nokia este mutata treptat catre tari mai ieftine, precum Ungaria, China, India si, mai nou, Romania.
Decizia Nokia a generat un val de critici ale politicienilor germani, care considera ca finlandezii sunt „lacuste” care au profitat de-a lungul timpului de subventiile germane, urmand sa beneficieze si de cele romanesti.
Firma finlandeza a primit de-a lungul anilor 55,5 milioane euro drept subventii federale din partea landului Renaniei de Nord-Westfalia pentru uzina din Bochum, precum si 10 milioane de euro pentru cercetare si dezvoltare.
Nokia a anuntat pe 14 ianuarie ca va inchide fabrica din Bochum, Germania, dupa 20 de ani de activitate, din cauza costurilor mari, 2.300 de angajati ai fabricii urmand sa fie disponibilizati.
Decizia Nokia de a sista activitatile de la Bochum se bazeaza pe lipsa competitivitatii acestei facilitati de productie. Modernizarea fabricii ar necesita investitii suplimentare, insa nici macar aceste optimizari nu ar spori competitivitatea productiei realizate la Bochum in comparatie cu alte asemenea facilitati din intreaga lume, au declarat oficiali ai companiei finlandeze.