- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Noua tendinta in phishing: atacurile se mascheaza si cu telefonul

01 May, 08:59 • Redactia DailyBusiness
Hotii de date personale prin intermediul e-mailului (phishing - n.r.) din Statele Unite se folosesc, mai nou, de telefonie pentru a-si masca atacurile si a se asigura ca vor fi cat mai greu de descoperit.
Noua tendinta in phishing: atacurile se mascheaza si cu telefonul

Mai exact, atacatorii isi pacalesc potentialele victime sa isi redirectioneze apelurile catre un robot-fantoma, aceasta in conditiile in care tot mai multe banci utilizeaza apelurile telefonice pentru a verifica legitimitatea tranzactiilor clientilor lor.

Schema descoperita de cercetatorii americani, denumita „Call Forwarding”, se bazeaza pe inducerea in eroare inclusiv a bancii si reduce considerabil posibilitatile de identificare si blocare a atacurilor. Schema are trei pasi.

In prima etapa, potentiala victima primeste un e-mail prin care este rugata sa apeleze un numar de telefon, de urgenta, pentru a-si confirma catre banca numarul personal de telefon, altfel risca sa ii fie suspendat contul. Odata numarul apelat, potentiala victima este indrumata sa apeleze o asa zisa legatura telefonica securizata cu banca, de unde un robot „confirma” numarul. Ceea ce se intampla de fapt este ca victima isi redirectioneaza toate apelurile telefonice pe care urmeaza sa le primeasca, catre un numar de telefon controlat de atacator.

Potentialul atac de phishing poate fi blocat in aceasta etapa prin simpla ignorare a mesajului: bancile nu solicita nimic prin e-mail clientilor. In aceasta etapa, victima practic si-a rerutat singura apelurile catre un numar necunoscut. Ar fi putut evita pericolul sunand la banca pentru a verifica autenticitatea „verificarii” bancii.

In etapa a doua, un al doilea e-mail solicita potentialei victime sa isi actualizeze datele confidentiale (contul bancar, codul unic personal etc), fie prin reply, fie prin accesarea unei pagini-fantoma.

Si in aceasta etapa, persoana vizata poate bloca atacul de phishing prin ignorarea solicitarii – actualizarea datelor nu se face, legal, decat de catre functionarul bancii, fata in fata cu clientul. In aceasta etapa, victima poate realiza ca apelurile ii sunt rerutate altundeva, daca nu ii mai suna telefonul, ca de obicei.

Daca potentiala victima decide totusi sa isi „actualizeze” datele, a intrat in cea de-a treia etapa a atacului si a pierdut: atacatorul ii va goli contul sau conturile in timp record si aici intervine noua metoda, cea telefonica, a „phisherilor”: daca banca lor suna pentru a le verifica tranzactiile neobisnuite, i se va raspunde ca totul este in ordine. In aceasta ultima etapa, victima isi pierde banii si nu stie nici cum si nici de ce.

Una din intrebarile asociate acestei noi scheme este cat ii trebuie unei persoane obisnuite sa realizeze ca nu-i mai suna telefonul si, apoi, ca toate apelurile sunt rerutate altundeva? Depinde de cat de mult ii suna de obicei telefonul.

Cat de relevanta poate fi aceasta strategie pentru Romania? Asa cum, in ultima perioada, atacurile de phishing s-au inmultit, este evident ca metodele de persuasiune si furt, primitive acum, se vor perfectiona si vor fi disponibile si in limba romana, spun majoritatea specialistilor autohtoni. Astfel, business-ul bancilor ar putea sa aiba de suferit si pe viitor de pe urma credulitatii sau neglijentei clientilor.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania va reveni la ritmul accelerat de deschidere de noi magazine
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania ...
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de 1.300 de euro”
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de ...
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri majore pentru țara noastră
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri ...
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ani, pentru cei ce au muncit în străinătate şi revin în România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ...
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea face înconjurul lumii
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea ...
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un ...
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou post de televiziune
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou ...
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase și viguroase de-a lungul celor 90 de zile
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase ...
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: „Doamne ferește! În ce lume trăim?”
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: ...
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România