Pe piata existau deja adaptoare care permiteau inserarea a doua cartele in acelasi telefon, insa acestea puteau functiona numai alternativ, prin comutare din software-ul telefonului. In schimb, modelele DualSIM, aparute pe piata locala in urma cu cateva luni, permit functionarea simultana a celor doua cartele.
Telefoanele de tipul DualSIM (care faciliteaza accesul la doua retele simultan de pe acelasi terminal – n.r.) ocupa in prezent o cota de 1% pe segmentul terminalelor mobile din Romania, insa, conform retailerilor, aceasta zona se va dezvolta dupa intrarea oficiala pe piata a primelor terminale fabricate de un mare producator.
Oficialii Germanos mentioneaza ca asistam la „o revolutie pe piata telefoanelor mobile”. Din cercetarile de piata efectuate de retailerul telecom Germanos, 26% dintre utilizatorii de telefoane mobile din mediul urban au deja cate 2 SIM-uri active, iar 9% au cate 3. De asemenea, aceeasi sursa precizeaza ca un trend pe aceasta piata va fi cu siguranta exploararea telefonului DualSIM, deoarece faciliteaza accesul la doua retele simultan de pe acelasi terminal, el adresandu-se tocmai acestui segment de consumatori.
In prezent mai multi retaileri care activeaza pe segmentul GSM comercializeaza telefoane mobile DualSIM, care nu au fost lansate oficial in Romania, service-ul fiind sustinut de distribuitori. Cele mai raspandite telefoane disponibile pe piata autohtona sunt CECT sau 2UO, insa urmeaza ca pe piata sa apara, oficial, si un model al Samsung – D880 (foto). Acest model este prezent deja pe piata, adus de distribuitori, insa dupa lansarea oficiala service-ul si garantia vor deveni mai accesibile consumatorilor.
„In prezent, din reteaua de magazine Germanos nu pot fi achizitionate telefoane DualSIM deoarece lucram numai cu distribuitori autorizati, si doar cu producatori recunoscuti. Oamenii pot fi tentati sa cumpere asemenea telefoane mobil la un pret mai mic, dar ei ar trebui avertizati ca aceste telefoane nu sunt concepute in acest moment pentru piata romaneasca si nu sunt protejate de garantia oficiala”, au declarat oficialii Germanos.
Conform Germanos, terminalul DualSIM Samsung D880, conceput initial pentru distributie pe piata din China si Rusia, va fi lansat oficial in Romania cel mai probabil in cursul lunii martie.
Telefoanele DualSIM sunt preferate de tineri
Doru Valahe, manager al magazinelor de retail online Phoenix-GSM.ro si AccesoriiGSM.ro a declarat ca in ultimele 3-4 luni a comercializat cateva sute de astfel de terminale, in special catre clienti tineri. Acesta a precizat ca de garantie se ocupa distribuitorii.
„Clientii de business nu sunt in mod special interesati de astfel de terminale, intrucat, exceptand disponibilitatea a doua cartele simultan, au o tehnologie ceva mai invechita, nefiind atat de fiabile precum ultimele terminale scoase pe piata. Un client de business isi permite sa isi cumpere doua-trei terminale separate, pentru fiecare card SIM in parte”, este de parere Valahe. El a precizat ca aceste terminale „nu au rafinamentul ultimei generatii de telefoane mobile cu un singur SIM”.
Situatia s-ar putea schimba dupa ce tehnologia va fi inclusa in modele mai performante, fabricate de marii producatori.
„Telefoanele DualSIM ale Samsung, desi de aproape doua ori mai scumpe, sunt mai rezistente, mai bune, in general. Telefoanele, indiferent de marca, sunt dotate cu camere de fotografiat, MP3 player sau conexiune la Internet”, a spus Valahe.
Pretul unui telefon Samsung D880 este de circa 1.500 de lei, in timp ce pretul modelelor CECT este de circa 650 lei.
„Samsung este prima companie mare care a implementat tehnologia DualSIM pe telefoanele mobile. Este de asteptat ca si alti mari producatori mondiali sa intre mai puternic pe acest segment, astfel incat ma astept ca in cativa ani telefoanele cu aceasta tehnologie sa ocupe o cota de piata mai importanta decat in prezent”, este de parere Valahe.
Conform estimarilor Germanos, in 2007 s-au comercializat circa 4 milioane de telefoane mobile in Romania, ceea ce reprezinta o crestere de 10% fata de 2006.